Συγκεκριμένες κατευθύνσεις θα δώσει η τρόικα στους επιτρόπους που θα μπουν από τις 15 Ιανουαρίου 2013 στις τράπεζες, ενώ ήδη ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ έχουν καταρτίσει τη βασική πενταετή πολιτική για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται πως οι επιτροπές εποπτείας (monitoring trustee) στις τράπεζες θα αναλάβουν έργο πριν ακόμη υποβληθούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών και ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίση τους.

Σύμφωνα με κείμενο του ΔΝΤ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει επιμεληθεί ο Πόουλ Τόμσεν η βασική στρατηγική των δανειστών για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προβλέπει τα εξής:

-Οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Η αβεβαιότητα του τρόπου με τον οποίο η ύφεση και η δημοσιονομική προσαρμογή θα επηρεάσει τα δάνεια, απαιτεί κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας. Εφόσον υπάρχει αμφιβολία για τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, η πρόσβαση στις κεντρικές αγορές μάλλον θα συνεχίσει να έχει εμπόδια. Για το λόγο αυτό, τα αυξημένα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας θα βοηθήσουν στον περιορισμό αυτών των αμφιβολιών.

– Σχετικά με την απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος, μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την αναβίωση των καταθέσεων, και οι τράπεζες αναμφίβολα θα κάνουν μια προσπάθεια απομόχλευσης με την διάθεση μη θεμελιωδών περιουσιακών στοιχείων, με τη μείωση των ξένων ανοιγμάτων τους και με τη λήψη άλλων μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες.

– Οι τράπεζες πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους πελάτες τους για να αποφύγουν αδυναμίες αποπληρωμής δανείων, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει περισσότερο τις οικονομικές δυσκολίες. Από τη μια πλευρά, το νομικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των ιδιωτικών δανείων μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας και για τις τράπεζες και για τους πελάτες.

– Ο δημόσιος τομέας πρέπει να βγει από το τραπεζικό σύστημα. Η κυβερνητική στρατηγική για την ιδιωτικοποίηση προβλέπει την πώληση διαφόρων συμφερόντων της κυβέρνησης. Αυτό θα εξαλείψει τις διαταραχές κατανομής και θα στηρίξει αποδοτικότερες επενδύσεις δια μέσου ιδιωτικών τραπεζών.

– Η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι απαραίτητη. Η είσοδος πρόσθετων διεθνών τραπεζών πρώτου επιπέδου σαν ισχυροί εταίροι θα ενισχύσουν το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα -από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίου- στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάκαμψη.