«Τα γεράκια του ευρώ ζητούν πιο σκληρά μέτρα για τις χώρες που δανείζονται από τον ESM»

Τι γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:04
05/11/2018
«Τα γεράκια του ευρώ ζητούν πιο σκληρά μέτρα για τις χώρες που δανείζονται από τον ESM»
1
loading

Η δανειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM ) σε χώρες που έχουν ανάγκη ευρώ, θα πρέπει να συνδεθεί με αυστηρότερα κριτήρια στο μέλλον απ' ό τι στο παρελθόν. Αυτό ζητούν 10 κράτη της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν συγκροτήσει τη λεγόμενη Χανσεατική Ένωση, με έγγραφο που συνυπογράφουν οι υπουργοί των Οικονομικών, για τη μεταρρύθμιση του ESM, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι δέκα χώρες της Χανσεατικής Ένωσης που ιδρύθηκε τον περασμένο Μάρτιο είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Σουηδία και η Τσεχική Δημοκρατία.

«Οι 10 υπουργοί Οικονομικών ζητούν, μεταξύ άλλων, ο ΕΜΣ πριν αποφασίσει να χορηγήσει ένα δάνειο σε μια χώρα της ΕΕ, να εξετάζει την ικανότητά της στο μέλλον να το αποπληρώσει. Αυτή η επανεξέταση θα πρέπει μάλιστα να επαναλαμβάνεται πριν από κάθε αποδέσμευση μεμονωμένων δόσεων του δανείου κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η απαίτηση αυτή απορρέει από την αρχή ότι η πίστωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Οι 10 αυτές χώρες τονίζουν μάλιστα ότι η ανάλυση του ΕΜΣ θα πρέπει να διεξάγεται ανεξάρτητα από την κρίση άλλων θεσμικών οργάνων, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει η FAZ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα "γεράκια" του ευρώ επιθυμούν μεγαλύτερο ρόλο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για περικοπές και μεταρρυθμίσεις» γράφει και η ιστοσελίδα Euractiv, αναφέροντας ότι έχει στην κατοχή του το σχετικό έγγραφο που υπογράφουν οι 10 υπουργοί Οικονομικών της Χανσεατικής Ένωσης. Σύμφωνα με το Euractiv, στο έγγραφο των «10» τονίζεται οτι αν μια χώρα ζητήσει οικονομική βοήθεια, θα πρέπει να της επιβληθούν «αυστηροί όροι».

Προκειμένου μάλιστα να εκτιμηθεί η ικανότητα αποπληρωμής των κρατών-μελών, οι «10» ζητούν επίσης «πλήρη πρόσβαση» στις πληροφορίες σχετικά με την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση σε κανονικές περιόδους. Οι χώρες έχουν την ευθύνη να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα εθνικά χρέη, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούστρα στην ιστοσελίδα Euractiv.

Η Χανσεατική Ένωση επιδιώκει μάλιστα να επαναβεβαιώσει την αρχή της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον ΕΜΣ πριν από την παροχή βοήθειας σε μια οικονομία της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ανώτερος υπάλληλος του ισπανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο Euractiv ότι το ζήτημα είναι μια χώρα να εχει πρόσβαση στην προληπτική χρηματοδότηση χωρίς να «στιγματίζεται» στα μάτια των επενδυτών.

Οι αυστηρότεροι όροι και οι μεγαλύτερες εξουσίες για επιβολή περικοπών δαπανών ή μεταρρυθμίσεων στις εθνικές οικονομίες θα έπλητταν επίσης χώρες που θα μπορούσαν να λάβουν προληπτική οικονομική βοήθεια.

Επί του παρόντος, τα κράτη-μέλη που επιδιώκουν αυτό το είδος βοήθειας με μια «θεμελιωδώς υγιή» οικονομική κατάσταση, δεν χρειάζεται να υπογράψουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, εφόσον το χρέος τους είναι βιώσιμο, τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και οι τράπεζες τους ειναι υγιείς, γράφει το Euractiv.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Μ59

    Τα γεράκια του ευρώ δεν είναι άλλα παρά οι δορυφόροι της Γερμανίας , που ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της που την συμφέρουν, έτσι για να εξασφαλίσουν την εύνοια του ισχυρού και να πάρουν σαν αντάλλαγμα τα ψιχουλάκια που τους παράσχει το σύστημα και μια θέση στην εξουσία.
    Άσχετα αν οι στις χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης λαοί τους λιμοκτονούν με 200-300 ευρώ μισθούς , οι Γερμανοί χρησιμοποιούν σαν παράδειγμα για να χαμηλώσουν και άλλο τούς μισθούς του Νότου και ταυτόχρονα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την δική τους οικονομία.
    Το αντίθετο συμβαίνει για χώρες όπως Σουηδία Ολλανδία κλπ που όντως στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και με οικονομίες σχετικά δυνατές , εκμεταλλεύονται τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν και δεν θέλουν να τα μοιράζονται με τους νότιους έτσι ώστε να διαιωνίζεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να είναι παράλογα ανταγωνιστικοί εις βάρος πχ των Ελλήνων που χρηματοδοτούνται με 7-8% επιτόκια της καταστροφής....
    Μετά μιλάμε για ενωμένη Ευρώπη ......τρίχες κατσαρές....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει