Το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των κατηγοριών του κινεζικού αγροτικού πληθυσμού έχει καταστεί επικίνδυνο και δημιουργεί ανησυχίες για κοινωνική αποσταθεροποίηση στο ορατό μέλλον σύμφωνα με μια μελέτη που επικαλούνται σημερινά δημοσιεύματα στα κινεζικά ΜΜΕ.

Το χάσμα των εισοδημάτων μεγεθύνεται μεταξύ των χωρικών που δουλεύουν μεταναστεύοντας σε μια κοντινή πόλη κι εκείνων που παραμένουν στις χερσαίες καλλιέργειες, κάτι που έχει επιπτώσεις και στον πληθωρισμό μεταξύ άλλων, επισήμανε το Κέντρο κινεζικών αγροτικών σπουδών, που εκπόνησε τη σχετική μελέτη.

Ένας Κινέζος χωρικός εάν αποφασίσει να μεταναστεύσει σε κάποια κοντινή πόλη για να εργαστεί εκεί θα κερδίσει σε σύγκριση με τον συντοπίτη του που δεν εγκαταλείπει τα χωράφια ως και δύο φορές περισσότερα χρήματα. Ο συντελεστής Gini, που αποτιμά το χάσμα στα αγροτικά εισοδήματα, πέρυσι διαμορφώθηκε έτσι πέρυσι τελικά στο 0,3949, δηλαδή πλησίασε πολύ το επικίνδυνο όριο 0,4%, όπως παρατηρεί το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πρόκειται για συντελεστή ταμπού για τα ΜΜΕ στην Κίνα, που σπάνια δημοσιοποιείται. Η Ακαδημία Επιστημών είχε αναφέρει το 2005 ότι είχε διαμορφωθεί στο 0,47%.

Σήμερα 220 εκατομμύρια χωρικοί εργάζονται ως μισθωτοί σε αστικές περιοχές, αν και στα επίσημα στατιστικά συνεχίζουν να εμφανίζονται ως αγροτικός πληθυσμός. Πάντως σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο πληθυσμός των πόλεων ξεπέρασε πέρυσι εκείνον των επαρχιών. Είναι η απόρροια της αγροτικής εξόδου και της συνεπακόλουθης προϊούσας αστικοποίησης, που επιβεβαιώνει ότι το εξασφαλισμένο χαμηλό εισόδημα στην πόλη είναι προτιμότερο για δεκάδες εκατομμύρια κινέζους χωρικούς.

Η κυβέρνηση στο Πεκίνο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το εισοδηματικό χάσμα στις επαρχίες, αφού θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή. Έχει λάβει κάποια μέτρα στο τρέχον πενταετές της πλάνο (2001-2015), όμως αυτά παραμένουν περισσότερο στα χαρτιά.

Παράλληλα, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι έχουν καταστεί πολύ πλούσιοι επωφελούμενοι της οικονομικής ανάπτυξης στην αχανή χώρα.