Σε αλλαγή στρατηγικής φαίνεται πως προχωρούν ορισμένες κεντρικές τράπεζες και ξεφορτώνονται τα ευρώ τους με φόντο την Ελλάδα να εμφανίζεται στο κατώφλι της δραχμής και την Κύπρο και την Ισπανία να παρασύρονται στη δίνη της κρίσης.

Όπως γράφει η Deutche Welle ο μήνας που πέρασε ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Το Μάιο το ευρώ έχασε το 7% της αξίας του έναντι του δολαρίου – πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μείωση αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες μείωσαν σε σημαντικό βαθμό τα αποθέματά τους σε ευρώ προκειμένου να προστατεύσουν τα εγχώρια νομίσματά τους.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις και εκτιμήσεις αναλυτών σύμφωνα με τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα τη στρατηγική τους.

Μέχρι πρότινος συνήθιζαν να επενδύουν στο ευρώ, κυρίως όταν η ισοτιμία του υποχωρούσε, προκειμένου να έχουν μια ευρεία γκάμα συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλά και ένα αντίβαρο έναντι του δολαρίου.

Την ώρα όμως που επιδεινώνεται η κρίση στην ευρωζώνη και πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι χώρες αυτές αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους.

Το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των κεντρικών τραπεζών για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει σχεδόν εξανεμιστεί, λέει, σύμφωνα με το Spiegel, ο Στίβεν Ένγκλεντερ, χρηματιστής της Citigroup. Για ασυνήθιστα μεγάλες πωλήσεις ευρώ από τις αναδυόμενες οικονομίες τον Μάιο, κάνει λόγο η Bank of America. Οι FT ωστόσο δεν αναφέρουν ποιες χώρες ξεφορτώθηκαν τα ευρώ τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή hedgefunds και θεσμικοί επενδυτές ξεφορτώθηκαν επίσης μεγάλο μέρος των αποθεμάτων τους σε ευρώ τον περασμένο μήνα.