Με το πιστόλι στο κρόταφο περιμένουν οι οίκοι αξιολόγησης την έναρξη τη διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν έως το 2020, με νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών, καθώς όπως όλα δείχνουν, η αναδιάρθρωση του χρέους, θα δώσει σήμα για να μπει η χώρα μας στο καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Μετά από το «χαστούκι» που έριξε χτες στα ελληνικά ομόλογα η Standard & Poor’s (υποβαθμίζοντας τα στην κατηγορία selective default) το επόμενο χτύπημα (που δεν αναμένεται να αργήσει πολύ) έρχεται από τον οίκο Fitch.

Από την περασμένη Παρασκευή φρόντισε να ανακοινώσει η Fitch την πρόθεσή της να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (ή σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί «περιορισμένη χρεοκοπία» – restricted default) ως συνέπεια των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, προσέθεσε, πιθανότατα θα επαναφέρει στην πρότερη βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που συμφωνήθηκε χθες.

Η Fitch υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ενισχύουν τη βιωσιμότητά του κι ως εκ τούτου θα επιδράσουν θετικά στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ιστορική συμφωνία της Ευρώπης για την Ελλάδα η Moody’s υποβάθμισε την χώρα μόλις μια βαθμίδα πάνω από την επιλεκτική χρεοκοπία ενώ η Morgan Stanley τονίζει ότι και μετά από αυτήν η τροχιά του χρέους παραμένει μη διατηρήσιμη στα επόμενα επτά χρόνια ενώ η Nomura τονίζει ότι το νέο πακέτο δεν ελαφραίνει σημαντικά το χρέος που βαραίνει την Ελλάδα!

Οι αξιωματούχοι των χωρών της Ευρωζώνης και οι τραπεζίτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή με νέα ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να περιορίσουν την περίοδο κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία της «επιλεκτικής» ή «περιορισμένης χρεοκοπίας».

Η καθαρή συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται στα 37 δισ. ευρώ για την περίοδο έως το 2014, με τις εκτιμώμενες απώλειες στο 21%.

Αυτή συμμετοχή θα γίνει μέσω της ανταλλαγής ή μετακύλισης με νέα ομόλογα 30 έτους (και ένα 15ετούς) διάρκειας, καθώς και από την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Με βάση τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν σε εκείνο το διάστημα να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, παρά την υποβάθμιση των ομολόγων.
 
Αποτρέπετε έτσι το ενδεχόμενο της… πραγματικής χρεοκοπίας στην Ελλάδα! Κρίσιμο πάντως είναι το ερώτημα εάν η νεα υποβάθμιση των ελληνικών συνιστά άμεση πληρωμή των Cds. Αυτό θα το κρίνει Η ISDA (International Swaps and Derivatives Association), η διεθνής υπηρεσία διακανονισμών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, η υπηρεσία δηλαδή που επί της ουσίας πιστοποιεί τις αξιολογήσεις κάθε εκδότη ομολόγου άρα και πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.