Στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb προχωρά η ΑΑΔΕ, δρομολογώντας ένα νέο κύμα ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων με βάση τα δεδομένα που διαβιβάζουν οι ίδιες οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η διασταύρωση των στοιχείων για τα ακίνητα τύπου Airbnb είναι πια από τους πλέον εύκολους ελέγχους. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ΑΑΔΕ με όλες τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει από τη μία πλευρά όλες τις μισθώσεις που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά έχει στη διάθεσή της όλα τα ακίνητα τα οποία μισθώνονται στην Ελλάδα αφού όλα έχουν υποχρέωση καταγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες οι ελεγκτές μπορούν να διαπιστώσουν έσοδα ανά ακίνητο και στη συνέχεια φορολογητέα έσοδα και φόρους που καταβλήθηκαν. Οι αποκλίσεις βγάζουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Οι διασταυρώσεις που θα «τρέξουν»  με τη συνδρομή αλγοριθμικών εργαλείων  έχουν τρεις βασικούς στόχους:

–          Εντοπισμός φυσικών προσώπων που εκμισθώνουν ακίνητα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και αποκρύπτουν εισοδήματα. Το 2024 εντοπίστηκαν 593 ΑΦΜ με αδήλωτα ποσά άνω των 8,9 εκατ. ευρώ.

–          Ιδιοκτήτες που διαχειρίζονται περισσότερα από τρία ακίνητα μέσω πλατφορμών, χωρίς να έχουν δηλώσει έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας, αποφεύγοντας ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές.

–           Καταχωρήσεις χωρίς ή με μη έγκυρο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Το 2024, 12.107 ακίνητα απενεργοποιήθηκαν από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO,

Οι αριθμοί

Το 2024 υποβλήθηκαν 2.287.567 δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, με το συνολικό ύψος των δηλωμένων εσόδων να ξεπερνά τα 868 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό εσόδων που παραμένει εκτός φορολογικής δήλωσης.

Η ΑΑΔΕ προχωρά και σε ελέγχους τραπεζικών λογαριασμών, περιλαμβάνοντας καταθέσεις, επαγγελματικούς λογαριασμούς, e-wallets και πιστωτικές κάρτες, προκειμένου να ανιχνεύσει εισοδήματα που δεν έχουν δικαιολογηθεί φορολογικά.

Πρόστιμα

Για τις περιπτώσεις εκείνες όπου θα  διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), οι «καμπάνες» που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία είναι υψηλές:

 1.    Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται η παράβαση το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

2.     Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα, και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.