Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με κατόχους «warrants» που είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ της ζητά η Ελλάδα που προσέφυγε σύμφωνα με το Bloomberg σε βρετανικό δικαστήριο.

Επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα άσκησε αγωγή κατά του Wilmington Trust, το οποίο διαχειρίζεται τους συγκεκριμένους τίτλους. Η Ελλάδα ζητά την επικύρωση της εγκυρότητας της προσπάθειάς της να αγοράσει τα εκκρεμή warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ και λήγουν το 2042 αλλά και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή έχει υπολογιστεί σωστά.

Κάποιοι εκ των κατόχων των συγκεκριμένων warrants προχώρησαν σε αμφισβήτηση της εγκυρότητας ειδοποίησης που εξέδωσε η Ελλάδα και αφορά την άσκηση του δικαιώματος αγοράς που λήγει στις 14 Μαΐου, πριν δηλαδή από τη λήξη των εν λόγω τίτλων. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ίδιοι κάτοχοι αμφισβήτησαν και τον υπολογισμό της τιμής αγοράς. Η Ελλάδα εκπροσωπείται στη συγκεκριμένη δικαστική διαμάχη από τη δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι αποδίδουν πληρωμές όταν η οικονομική ανάπτυξη ξεπερνά ένα ορισμένο όριο. Είχαν χρησιμοποιηθεί κυρίως από την Αργεντινή και την Ουκρανία ως κίνητρο για πιστωτές κατά τις αναδιαρθρώσεις του χρέους τους. Οι αντίστοιχοι ελληνικοί τίτλοι εκδόθηκαν το 2012, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και στο πλαίσιος της αναμόρφωσης του χρέους που επιχειρούνταν εκείνη την περίοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα προσπαθεί με την κίνησή της αυτή να αποτρέψει τον κίνδυνο μηνύσεων από διαφωνούντες πιστωτές για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τιμολογηθούν τα warrants.