Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε τάσσεται κατά της διεύρυνσης του μηχανισμού στήριξης, προτρέπει τις χώρες της Ευρωζώνης να θεσπίσουν «εθνικό φρένο χρέους» και καλεί τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. να επαναφέρουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ κι εγώ καταστήσαμε σαφές ότι στη παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα ενίσχυσης του μηχανισμού στήριξης», λέει ο κ. Βεστερβέλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. Εκτιμά ότι οι «βεβιασμένες κινήσεις πλήττουν την εμπιστοσύνη στο ευρώ», και προτρέπει «να εκμεταλλευτούμε τώρα την πίεση της κρίσης προκειμένου να επιφέρουμε τις αναγκαίες δομικές αλλαγές» σε ολόκληρη την Ευρώπη προς μία «στερεή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

Κατά τον κ. Βεστερβέλε «δεν πρόκειται για κρίση του ευρώ» αλλά για «κρίση χρέους ορισμένων χωρών» και το δίδαγμα είναι ότι «πρέπει να τερματιστεί η αχαλίνωτη πολιτική χρεών των περασμένων ετών». Όπως αναφέρει, «για την τωρινή κρίση δεν ευθύνονται μόνον οι κερδοσκόποι, αλλά πρωτίστως οι χώρες, οι οποίες άσκησαν κακή οικονομική διαχείριση».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ παραδέχεται ότι «η Γερμανία επωφελήθηκε όσο καμία άλλη χώρα από την εισαγωγή του ευρώ. Είμαι απολύτως πεπεισμένος Ευρωπαίος. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι εξακολουθούμε να εξάγουμε περισσότερα προϊόντα στην Ολλανδία παρά στην Κίνα Θεωρώ ότι η συζήτηση στη Γερμανία πως η ίδια είναι έχει πληρώσει τα περισσότερα χρήματα για την Ε.Ε. είναι λανθασμένη».

Παρά ταύτα, ο κ. Βεστερβέλε σημειώνει ότι «σωστά επέμεινε η γερμανική κυβέρνηση να μην εκδοθεί λευκή επιταγή για την Ελλάδα, αλλά να εξαρτηθεί η βοήθεια από αυστηρούς όρους». Προσθέτει δε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και όποιος ζητάει τη βοήθεια άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., θα πρέπει να επαναφέρει σε τάξη τον προϋπολογισμό του και την οικονομία του το συντομότερο δυνατό».

Αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματος των Φιλελευθέρων «FDP», o πρόεδρός του προτείνει μεταξύ άλλων να διαμορφωθούν οι δομικές προϋποθέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και υγιή δημοσιονομικά, να αποκτήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας «δόντια», δηλαδή αποτελεσματικό μηχανισμό κυρώσεων, να θεσπίσουν και οι άλλες χώρες ένα «φρένο χρέους» κατά το γερμανικό πρότυπο και να βελτιωθεί ο συντονισμός στην οικονομική πολιτική με βάρος στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και τη μείωση των δαπανών.

Όπως λέει ο κ. Βεστερβέλε, «το επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να μεταφερθεί από την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στη θεραπεία των αιτιών της παρούσας κρίσης».