Ξεκαθάρισμα των παλαιών οφειλών με διαγραφές χρεών και βιώσιμες για επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία και τον ΕΦΚΑ ποσά πάνω από 100.000 έως 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου για το 2024 η εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων σε 43.125 φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα με «κόκκινα» φορολογικά χρέη πάνω από 270.000 ευρώ ο καθένας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμη εκκαθάριση της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία με διαγραφή αυτών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης προκειμένου να υπάρχει πλήρης και πραγματική εικόνα για τον όγκο των κόκκινων χρεών και τον αριθμό των οφειλετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα τα 26,3 δις. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς προέρχονται από χρεοκοπημένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδημα ή κινητή και ακίνητη περιουσία. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου ένα χρέος να χαρακτηριστεί οριστικά ως ανεπίδεκτο είσπραξης θα είναι αυστηρές και σύμφωνες με το Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα για να διαγραφεί μία οφειλή από τον κατάλογο της ΑΑΔΕ θα πρέπει:

  1. Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.
  2. Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
  3. Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
  4. Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
  5. Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είχαν 3,97 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα ενώ σε 1,487 εκατ. έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αναλυτικότερα οι κινήσεις στο μέτωπο των χρεών που θα γίνουν μέσα στο 2024 για να μειωθούν τα φέσια είναι οι εξής:

  • Εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές
  • Κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο.
  • Ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και η αποφυγή χρεοκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν.
  • Παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων του Φορέα.
  • Έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
  • Διαχωρισμός των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
  • Ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.