Στην πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων, ο οποίος λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, εντάσσονται οι πωλήσεις και μεταβιβάσεις αποκλειστικά μεταξύ φυσικών προσώπων εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων πλήρους κυριότητας που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο. Στην έννοια των ακινήτων δεν εμπίπτουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε ρέμα, αιγιαλό, βιότοπο, ζώνη παραλίας, δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικό χώρο.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία της μεταβίβασης πραγματοποιείται μέσω των 11 βημάτων:

  1. Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων και δημιουργεί ένα νέο αίτημα αγοραπωλησίας προσκαλώντας στην συνέχεια πωλητή ή πωλητές και αγοραστή ή αγοραστές (με email και SMS, βάσει των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας) να του παράσχουν εξουσιοδότηση να διαχειριστεί την πράξη αγοραπωλησίας ακινήτου.
  2. Κάθε πωλητής εισέρχεται στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων ώστε να επιλέξει το προς μεταβίβαση ακίνητο, να αποδεχτεί την πρόσκληση και να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή εγγράφων/ πληροφοριών και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης. Ο πωλητής επιλέγει τα προς μεταβίβαση ακίνητα της ιδιοκτησία του αφού τα αντλήσει διαλειτουργικά μέσω της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ο πωλητής έχει τη δυνατότητα, προαιρετικά, να μεταφορτώσει και τον τίτλο κτήσης κάθε ακινήτου που επέλεξε.
  3. Κάθε αγοραστής εισέρχεται στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων ώστε να αποδεχτεί την πρόσκληση και να εξουσιοδοτήσει τον συμβολαιογράφο να προβεί στη συλλογή δικαιολογητικών εγγράφων και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τον σκοπό της σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης.
  4. Με την επιλογή των προς μεταβίβαση ακινήτων από τους πωλητές, την αποδοχή των προσκλήσεων και την παροχή των εξουσιοδοτήσεων από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, ολοκληρώνεται η δημιουργία του αιτήματος αγοραπωλησίας και δημιουργείται ο ηλεκτρονικός φάκελος της μεταβίβασης.

Τα δικαιολογητικά

  1. Ο συμβολαιογράφος εισέρχεται στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων και στο ενεργό πλέον αίτημα αγοραπωλησίας, ώστε να συλλέξει τα αναγκαία δικαιολογητικά/ πιστοποιητικά (φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα) για τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης.

1 Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

2 Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας

3 Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας

4 Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας

5 Βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας τακτοποίησης από την οποία προκύπτει ότι έχει εξοφληθεί το πρόστιμο

6 Σχέδια (κατόψεις) του μηχανικού όπου αποτυπώνονται οι αυθαιρεσίες σε περίπτωση που αυτές υπάρχουν

7 Πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή για την ενεργειακή απόδοση κτιρίου

8 Οικοδομική άδεια και Σχεδιαγράμματα πολεοδομίας (διάγραμμα κάλυψης, κατόψεις, τοπογραφικό, τομές) (βάσει αριθμού ΚΗΔ)

9 Αποδεικτικό εξόφλησης φόρου μεταβίβασης ΑΑΔΕ – MyProperty

  1. Ο συμβολαιογράφος έχει τη δυνατότητα να ανοίξει εξωτερική πλατφόρμα σύνταξης ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου της επιθυμίας του (της οποίας ενδεχομένως κάνει χρήση βάσει των υφιστάμενων διαδικασιών που ακολουθεί), μέσω της οποίας θα συντάξει τη συμβολαιογραφική πράξη. Η εξωτερική πλατφόρμα σύνταξης ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου θα αντλεί από την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων τα στοιχεία του φακέλου (π.χ. δημογραφικά στοιχεία αγοραστών, πωλητών, στοιχεία ακινήτων προς μεταβίβαση, λίστα δικαιολογητικών και δεδομένα ή έγγραφα που τα συνοδεύουν) ώστε να μην απαιτείται από το συμβολαιογράφο να τα εισάγει εκ νέου στην εξωτερική πλατφόρμα σύνταξης ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου.
  2. Ο συμβολαιογράφος προχωρά στη δήλωση Φόρου Μεταβίβασης μέσω της πλατφόρμας MyProperty της ΑΑΔΕ και εφόσον ο αγοραστής εξοφλήσει εξωσυστεμικά το φόρο τότε το αποδεικτικό εξόφλησης του φόρου μεταβίβασης είναι επίσης προσβάσιμο για έλεγχο από το συμβολαιογράφο στη λίστα των δικαιολογητικών προς έλεγχο.
  3. Στην περίπτωση που ο συμβολαιογράφος

α. χρησιμοποιεί εξωτερική πλατφόρμα σύνταξης ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου της επιθυμίας του, τότε ολοκληρώνει τη σύνταξη της συμβολαιογραφικής πράξης στην εξωτερική πλατφόρμα και μέσω διαλειτουργικότητας ανεβάζει αυτόματα στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων PDF αρχείου ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου (σε αναζητήσιμη μορφή και με χρήση της ψηφιακής του υπογραφής) και δεδομένων που τα συνοδεύουν. Τα συνοδευτικά δεδομένα που θα αποστέλλονται από την εξωτερική πλατφόρμα σύνταξης ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων θα πρέπει θα είναι αυτά που απαιτεί το Κτηματολόγιο για υποβολή, τιμολόγηση τελική καταχώρηση ανά κτηματολογικό γραφείο.

β. δεν χρησιμοποιεί εξωτερική πλατφόρμα σύνταξης ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου, τότε ανεβάζει στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων PDF αρχείο ψηφιακού αντιγράφου συμβολαίου (σε αναζητήσιμη μορφή και με χρήση της ψηφιακής του υπογραφής). Επιπλέον στο ίδιο βήμα συμπληρώνει τα Πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου επιπλέον στοιχεία που απαιτεί το Κτηματολόγιο για υποβολή, τιμολόγηση τελική καταχώρηση ανά κτηματολογικό γραφείο.

  1. Πριν τη διαδικασία υποβολής εγγραπτέας πράξης, η πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων μέσω διαλειτουργικότητας του Κτηματολογίου υπολογίζει τα τέλη Κτηματολογίου που καλείται να καταβάλει ο επιλεγμένος από το συμβολαιογράφος αγοραστής και εμφανίζει στο συμβολαιογράφο το τελικό ποσό και την ανάλυσή του.
  2. Ο συμβολαιογράφος καταχωρεί την εγγραπτέα πράξη στο Κτηματολόγιο (ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου). Κατά τη διαδικασία αυτή πραγματοποιούνται τα ακόλουθα βήματα αυτοματοποιημένα:

α. Υποβολή εγγραπτέας πράξης στο Κτηματολόγιο (ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου) η οποία παράγει αριθμό πρωτοκόλλου μεταγραφής.

β. Τιμολόγηση πράξης στο Κτηματολόγιο.

γ. Τελική καταχώρηση στο Κτηματολόγιο.

δ. Αποστολή ειδοποίησης με SMS και email σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη ότι η πράξη καταχωρήθηκε και πιο συγκεκριμένη ειδοποίηση στον αγοραστή που πρέπει να καταβάλει τα τέλη Κτηματολογίου να εισέλθει στην πλατφόρμα Μεταβίβασης Ακινήτων για να τα εξοφλήσει.

  1. Κάθε αγοραστής, αφού δει το έντυπο οφειλής τελών Κτηματολογίου, έχει δύο τρόπους εξόφλησης των τελών:

α. μέσω ΔΙΑΣ (υφιστάμενη εξωσυστημική από την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων διαδικασία με πληρωμή είτε μέσω e-banking είτε μέσω πληρωμής σε φυσικό τραπεζικό κατάστημα). Στην περίπτωση αυτή διατηρείται η υφιστάμενη εξωσυστημική διαδικασία συγχρονισμού του συστήματος ΔΙΑΣ με το Ελληνικό Κτηματολόγιο ώστε το Κτηματολόγιο να γνωρίζει εάν η πληρωμή έχει πραγματοποιηθεί και να επιστρέψει στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων μέσω διαλειτουργικότητας την ανανεωμένη κατάσταση πληρωμής και την απόδειξη πληρωμής στον αγοραστή.

β. με πληρωμή μέσω κάρτας. Στην περίπτωση αυτή η πληρωμή πραγματοποιείται άμεσα μέσα από την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

  1. Το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχει λάβει από την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων στα προηγούμενα βήματα (υποβολής, τιμολόγησης και τελικής καταχώρησης) της διαδικασίας, διαλειτουργεί εξωσυστεμικά με την πλατφόρμα Νομικού Ελέγχου του Κτηματολογίου για τη διεκπεραίωση του νομικού ελέγχου. Επιπλέον η πλατφόρμα Νομικού Ελέγχου του Κτηματολογίου διαλειτουργεί και με την πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων για την άντληση όλων των στοιχείων του φακέλου σχετικά με τη συγκεκριμένη πράξη (π.χ. δημογραφικά στοιχεία αγοραστών, πωλητών, στοιχεία ακινήτων προς μεταβίβαση, λίστα δικαιολογητικών και δεδομένα ή έγγραφα που τα συνοδεύουν, αίτημα υποβολής/τιμολόγησης/τελικής καταχώρησης στο Κτηματολόγιο), ενώ ως τελικό βήμα αποστέλλει το έγγραφο της Απόφασης Νομικού Ελέγχου στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.
  2. Με το πέρας και του νομικού ελέγχου τόσο ο συμβολαιογράφος όσο και κάθε αγοραστής βλέπουν την απόφαση νομικού ελέγχου στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.
  3. Στην περίπτωση που η απόφαση νομικού ελέγχου είναι επιτυχής, τότε τόσο ο συμβολαιογράφος όσο και κάθε αγοραστής βλέπουν το πιστοποιητικό μεταγραφής στην πλατφόρμα Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξέλιξη της προόδου της αίτησης στο Κτηματολόγιο, τόσο ο συμβολαιογράφος όσο και τα συμβαλλόμενα μέρη ενημερώνονται με SMS και email ειδοποιήσεις βάσει των στοιχείων επικοινωνίας τους όπως αυτά αποτυπώνονται στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας.