Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ανέλυσε τη συμπεριφορά δύο ειδών υδρόβιων ετερόπτερων (υδροκοριών), τα Halobates hayanus και Halobates germanus.

Τις υδροφοβικές τους ιδιότητες έλεγχαν οι ερευνητές, ώστε να οδηγήσουν σε νέα υλικά για τον άνθρωπο, και βρήκαν πως πράγματι η ικανότητά τους να «βαδίζουν» πάνω στο νερό οφείλεται σε ένα στρώμα από φυσικό κερί και μικροσκοπικές τρίχες.

Για να γλιτώσουν από τους μυριάδες κινδύνους του ωκεανού, τα ετερόπτερα έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικό μηχανισμό διαφυγής.

Οι ερευνητές βρήκαν πως η ταχύτητα της κίνησής τους πάνω στο νερό είναι τέτοια που ουσιαστικά δεν μιλάμε για περπάτημα πάνω στη θάλασσα, αλλά για χαμηλές πτήσεις! Λιγότερο από το 5% της συνολικής επιφάνειας του ποδιού του εντόμου έρχεται εξάλλου σε επαφή με το νερό.

Οι σούπερ δυνάμεις του όμως δεν σταματούν εδώ. Το Halobates germanus καταγράφηκε να επιταχύνει με ταχύτητες 400 μέτρων/δευτερόλεπτο στο τετράγωνο, πάνω από 100 φορές πιο γρήγορα από τον Μπολτ (3 μέτρα/δευτερόλεπτο στο τετράγωνο ) δηλαδή.