Μη επανδρωμένα σκάφη εξοπλισμένα με κάμερες GoPro έχουν ριχτεί στη μάχη της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης στον κόλπο του Μεξικού, η οποία προκλήθηκε από την έκρηξη της πλατφόρμας Deepwater Horizon της BP στις 20 Απριλίου 2010.

Η BP χρηματοδοτεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το οποίο βασίζεται στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και 200 παρασυρόμενων πλωτήρων ή drifters εξοπλισμένων με GPS.

Οι πλωτήρες θα απελευθερώνουν επί τρεις εβδομάδες μια ειδική μπογιά, την πορεία της οποίας θα παρακολουθούν αισθητήρες τοποθετημένοι στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς και τα αεροσκάφη με τις κάμερες GoPro.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός υπολογιστικού μοντέλου του κυματισμού και σε τελική ανάλυση η πρόβλεψη του τρόπου εξάπλωσης των πετρελαιοκηλίδων καθώς πλησιάζουν τις ακτές.

Τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την καθοδήγηση των συνεργείων απορρύπανσης και τη βελτιστοποίηση της διάθεσης των περιορισμένων τους πόρων.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα τα ευρήματα θα συμβάλλουν στην αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί είναι τεράστια.

Από το πρώτο μόλις έτος της καταστροφής το εύρος της οικολογικής υποβάθμισης ήταν αποκαρδιωτικό. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 30 ερευνητές μαζί με 200 μαθητές γυμνασίου.

Πηγή: econews.gr