Τόσες μόλις εταιρίες παράγουν το 1/3 όλων των αερίων του θερμοκηπίου

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια χούφτα και έχουμε ονόματα και διευθύνσεις


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8:17
22/10/2019
Τόσες μόλις εταιρίες παράγουν το 1/3 όλων των αερίων του θερμοκηπίου
5
loading

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν ενδογενείς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής και είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη.

Και βέβαια, καθόλου αναπάντεχα, είναι ένας κλάδος αυτός που επιβαρύνει το περιβάλλον όσο κανείς άλλος: οι γίγαντες των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, 20 μόλις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καυσίμου του κόσμου απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα πάνω από το 1/3 όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Το Climate Accountability Institute μας λέει πως αυτές οι εταιρίες ευθύνονται για 480 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από το 1965 έως και σήμερα, αντιστοιχώντας στο 35% της συνολικής συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 1965-2017. Δώδεκα από τις 20 εταιρίες είναι μάλιστα κρατικές.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων τους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο και κηροζίνη) και το υπόλοιπο έχει να κάνει με τη διύλιση των καυσίμων και τη μεταφορά τους.

«Σημαντική ηθική, οικονομική και νομική ευθύνη» θεωρεί το Climate Accountability Institute πως έχουν αυτοί οι επιχειρηματικοί γίγαντες για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Giorgis

  Η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει ότι θα καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050. Τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι η χρυσή δεκαετία των ΑΠΕ. Ο ρυθμός εγκατάστασης νέων ΑΠΕ θα εκτιναχθεί. Θεωρώ ότι πρακτικά θα καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα κατά 80% τουλάχιστον έως το 2035. Το τελευταίο 20% θα είναι το πιο δύσκολο να απαλειφθεί και στο τέλος ίσως ένα "σκληρό για να πεθάνει" 5% να χρειαστεί να αντικατασταθεί από βιοκαύσιμα, syngas και υδρογόνο από ηλεκτρόλυση, καύσιμα που όμως θα είναι κι αυτά ανανεώσιμα.

 2. avatar συγγνωμη ρε τσοπανηδες

  Το υπολοιπο 65% από που πρέρχεται και γιατι δεν μας ανησυχει αυτο?

  1. avatar Giorgis

   Κατ' αρχήν δεν ευθύνονται οι εταιρίες για τη ρύπανση της καύσης από τους καταναλωτές, οπότε πιθανόν το 35% να αφορά η ρύπανση από την πηγή μέχρι τον καταναλωτή (το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν ευθύνονται για τη ρύπανση του παραγωγού ρεύματος). Κάθε ένας έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Επίσης, δεν αφορά όλες τις εταιρίες αλλά τις 20 μεγαλύτερες εταιρίες πετρελαιοειδών (οπότε τελικά μπορεί να περιλαμβάνει και την κατανάλωση-κακώς) κι εξαιτίας αυτού και μόνο μπορεί το νούμερο να φαίνεται μικρό. Συνολικά 65% είναι από το CO2 από ορυκτά καύσιμα και βιομηχανία γενικώς και 11% είναι από CO2 από αποψίλωση δασών και άλλων χρήσεων γης, 16% από μεθάνιο, 6% από οξείδια του αζώτου και 2% από χλωροφθοράνθρακες.

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Το ζήτημα δεν είναι να κοιτάξουμε το περιβάλλον αλλά την ανάπτυξη. Ζητώ ο φιλελευθερισμος

  1. avatar Social Distortion.

   Άλλωστε είναι γνωστό οτι στην ΕΣΣΔ πρώτο σας μέλημα ήταν το περιβάλλον!!!
   Χαχαχαχαχαχαχαχα θέλεις που τα λες ή σου ξεφεύγουν?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει