Είναι το νέο παιδικό πρόγραμμα του Netflix «Οικογένεια Γουίλομπι» πολύ τρομακτικό για τα παιδιά;

Αυτό συζητά ο κόσμος για την παιδική ταινία που μας ήρθε στις 22 Απριλίου και έχει πολλά μικρά και μεγάλα υπό σκέψη.

Η ταινία παρακολουθεί 4 παραμελημένα αδέρφια με τρομερά εγωιστές γονείς που καταστρώνουν ένα σχέδιο να τους ξεφορτωθούν μια και καλή και να φτιάξουν μια δική τους, εντελώς δυσλειτουργική, οικογένεια.

Σε ριψοκίνδυνες διακοπές θέλουν να τους στείλουν για να ζήσουν τις δικές τους περιπέτειες, καθώς έχουν στερηθεί την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών τους. Ακόμα και πράγματα εξίσου σημαντικά, όπως η τροφή. Γι’ αυτό και θέλουν να ζήσουν ως ορφανά.

Πόσο κατάλληλο είναι όμως αυτό για παιδιά άνω των 7 ετών, όπως μας λέει το κανάλι πως προορίζεται η ταινία;

Βασίζεται σε βιβλίο και ακολουθεί τον ίδιο σκοτεινό και πεσιμιστικό τόνο. Τα παιδιά φαίνεται να το αγαπούν πολύ, οι γονείς όμως ανησυχούν, καθώς η θεματική του δεν είναι και τόσο συχνή σε παιδικά προγράμματα.

Τα παιδιά γνωρίζουν στο δικό τους ταξίδι διάφορους χαρακτήρες, που τους δείχνουν αγάπη και παρέχουν σωστά γονεϊκά πρότυπα, η ταινία βρίθει ωστόσο αναφορών για δύσκολα ζητήματα, όπως ο θάνατος, η κακοποίηση και η παραμέληση παιδιών κ.ά.

Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως το μήνυμα είναι το εντελώς αντίθετο, μιλώντας δηλαδή για το πραγματικό νόημα της αγάπης. Και της οικογένειας. Οι θεματικές του άλλωστε, υποστηρίζουν, μοιάζουν με αυτές που συναντάς στα δημοφιλέστερα παραμύθια.

Σκοτεινά και μελαγχολικά, αλλά και εξαιρετικά δυνατά την ίδια στιγμή, αυτά τα κινούμενα σχέδια δεν είναι για όλους. Ίσως είναι αυτό που λέει η γάτα στην ταινία, που την παίζει ο κωμικός Ρίκι Ζερβέ: «Αποφασιστικότητα, φαντασία, ελπίδα… οι καλύτερες ιστορίες είναι οι πιο σκληρές»…