Το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού έργου του 21ου  αιώνα με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη, τιμά των Ιάκωβο Καμπανέλλη μ’ ένα έργο έκπληξη. «Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα, η παραμύθι, ή παραβολή, ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές για το τέλος»  όπως χαρακτηρίζει το έργο του ο ίδιος ο συγγραφέας.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Κύριος Καθηγητής είναι παντρεμένος με την καλόβολη και υπάκουη πλούσια Μαίρη. Στο μεγαλοαστικό σπίτι τους ο Καθηγητής έχει ένα εργαστήριο όπου απομονώνεται για τις επιστημονικές του μελέτες και τα πειράματά του.

Βοηθό του είχε τον Φίλιππο που τώρα εκτελεί χρέη υπηρέτη. Στη θέση του συνεργάτη του έχει μπει ο Αδάμ. Ένας γορίλας που ο Καθηγητής αγόρασε από τον ζωολογικό  κήπο, για να τον μελετήσει και να πειραματισθεί. Του συμπεριφέρεται από την αρχή σαν κανονικό άνθρωπο που κατανοεί , δέχεται και αφομοιώνει τα πάντα. Έτσι ο γορίλας καθώς υιοθετεί και μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά (κάνει μπάνιο με αφρόλουτρα, φορά παντελόνι και γραβάτα, καταναλώνει αλκοόλ, βλέπει ταινίες πορνό, χορεύει, του αρέσει να ακούει μουσική του Μπαχ, ερωτοτροπεί κλπ), φιλοξενούμενος ως πρόσωπο που του αξίζει κάποια αναγνώριση, αρχίζει να αποκτά δικαιώματα.

Η παράδοξη οικειότητα που αναπτύσσεται από την πλευρά της Μαίρης και η ανταπόκριση του Γορίλα θα τους βάλει σε μπελάδες. Οι ευαίσθητες ισορροπίες στη σχέση του ζευγαριού κινδυνεύουν να καταστραφούν, καθώς διαταράσσεται η οικογενειακή γαλήνη.

Η σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, διευθύντριας του Μουσείου Καμπανέλλη στη Νάξο, ανέδειξε το σουρεαλιστικό πνεύμα του έργου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο. Το απλούστατο σκηνικό και τα ανάλογα με το θέμα κοστούμια της Κατερίνας Καμπανέλλη, η όμορφη μουσική του Σταύρου Τσουμάνη και η πετυχημένη κινησιολογία της Αναστασίας Γεωργούλα ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες του έργου.

Ο Ιάσονας Χριστοδούλου είναι εκπληκτικός ως Γορίλας. Αντέχοντας στωικά το μαλλιαρό του ένδυμα και την αντίστοιχη μάσκα επιβάλει την παρουσία του με μουγκρητά και υπόκωφες κραυγές, χτυπά το στήθος του επιδεικνύοντας δύναμη και εκφοβίζοντας τον υπηρέτη που τον βλέπει με μισό μάτι. Παίρνει πόζες, μιμείται με έπαρση τον Καθηγητή, φλερτάρει ασύστολα και χώνεται εκεί που δεν τον παίρνει, για να καταλήξει άδοξα.

Στο ρόλο του Καθηγητή ο Θωμάς Βούλγαρης χτίζει ένα ρόλο έντιμο «με την απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική». Απορροφημένος από την επιστήμη, παραμελώντας τη νέα σύζυγό του Μαρία που την υποδύεται με σκέρτσο η Χαρά Ζησιμάτου. Ως Φίλιππος ο Γιάννης Νικολάου, είναι κυνικός, παίζει με την δυσαρέσκεια του υποβαθμισμένου και θιγμένου  επαγγελματικά και την προσδοκία της αποκατάστασής του.

Η παράσταση είναι  μια διαλεκτική παραβολή με αναφορές στη Φύση (Ο Γορίλας σύμβολο πρωτόγνωρων ενστίκτων και μια αναγωγή στην προέλευση των Ανθρωπιδών και η Ορτανσία που το χρώμα της καθορίζεται κυρίως από τη γενετική σύσταση του φυτού), που περικλείει «τον παράδεισο στη ζούγκλα». Το έργο επίσης αναφέρεται  στις φοβίες του σύγχρονου ανθρώπου, του οποίου η μοίρα  και το μέλλον εξαρτάται από την χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. Γιατί όπως έχει δυστυχώς συμβεί, όλα είναι απρόβλεπτα από κείνους που την χειρίζονται και κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει το μεγάλο μπαμ.

Ωστόσο ο Γορίλας Τζον Ντάνιελ που έζησε ως κανονικός κάτοικος – μέλος μιας οικογένειας στο χωριό Gloucestershiteτης Αγγλίας και βρίσκεται βαλσαμωμένος στο μουσείο της Νέας Υόρκης όπου μεταφέρθηκε το 1922, επιβεβαιώνει πως υπήρξε δεκτικός στην εκπαίδευση και ακίνδυνος για τον άνθρωπο. ¨Οπως ακριβώς και ο γορίλας της παράστασης.

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Trailer: gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Ειδικές κατασκευές: Κατερίνα Χατζοπούλου

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):

Θωμάς Βούλγαρης
Χαρά Ζησιμάτου
Γιάννης Νικολάου
Ιάσονας Χριστοδούλου

* (Το Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης ανήκει στο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων).

Τοποθεσία

Θεάτρου «Έαρ Βικτώρια» (Β’ Σκηνή), Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους, πλησίον Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα.

Ημερομηνία

Από Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 έως 26 Δεκεμβρίου 2017.

Παραστάσεις

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (με διάλειμμα 10 λεπτών).

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Τηλ.: 210 8220020

Τιμές Εισιτηρίων:12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες)

Προπώληση: Στο viva.gr (σύντομα)