Το τραγικό τέλος των «Πέντε του Τιτανικού», των ανθρώπων που χάθηκαν στα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού μετά το ναυάγιο του υποβρυχίου Titan, ίσως δεν βρεθούν ποτέ. Τώρα, ο θετός γιος ενός του Γάλλου εξερευνητή Paul-Henry Nargeolet, που ήταν μέσα σε αυτό, ξεσπά και αναφέρει πως η σορός του πατριού του πρέπει να παραμείνει στον Βόρειο Ατλαντικό, δίπλα στο ναυάγιο του Τιτανικού που έγινε το πάθος της ζωής του.

Ο 77χρονος Paul-Henry Nargeolet, ή «κύριος Τιτανικός», όπως ονομάζεται, πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες στο γαλλικό ναυτικό προτού ηγηθεί πολλών αποστολών στο διάσημο ναυάγιο του Ατλαντικού Ωκεανού.

«Ξέρω πόσο πολύ αγαπούσε τον ωκεανό και ειδικά τον Τιτανικό», δήλωσε ο 31χρονος John Paschall για τον πατριό του, μιλώντας αποκλειστικά στην DailyMail.com την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την είδηση ότι σκοτώθηκαν και τα πέντε μέλη του πληρώματος του Τιτάνα. «Νομίζω ότι όσον αφορά το πού θα ήθελε να πεθάνει, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν εκεί», ανέφερε ο Paschall. «Αυτή είναι μια συζήτηση που θα κάνει η οικογένεια. Ξέρω, όμως, πόσο πολύ αγαπούσε τον ωκεανό, αγαπούσε τον Τιτανικό».

Ο Paschall, συντάκτης του NBC Sports, είναι ο γιος της αείμνηστης παρουσιάστριας τηλεοπτικών ειδήσεων Michele Marsh, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Nargeolet μέχρι τον θάνατό της, το 2017. Ο ίδιος είπε ότι εξακολουθούσε να προσεύχεται για ένα θαύμα μέχρι το πρωί της Πέμπτης, αλλά οι αξιωματούχοι ειδοποίησαν τον ίδιο και άλλους συγγενείς ότι είχαν βρεθεί συντρίμμια από τον Τιτάνα.

«Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ», δήλωσε. «Πέρασα αυτή την εβδομάδα έχοντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα θαύμα. Ήμουν ξύπνιος μέχρι πολύ αργά την Τετάρτη, καθώς μιλούσα με τους ανθρώπους που βρίσκονταν στη θάλασσα, κρεμόμουν από κάθε λέξη. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή, πίστευα ότι πραγματικά θα γινόταν ένα θαύμα», είπε.

«Φανταζόμουν όλα όσα θα έλεγα στον Paul-Henry όταν θα τον έβλεπα, το πρώτο γεύμα που θα είχαμε, την πρώτη μπύρα που θα πίναμε μαζί και όλα αυτά τα πράγματα. Ήμουν τόσο κλειδωμένος σε αυτό. Μετά μάθαμε από την ακτοφυλακή για τα συντρίμμια». Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι το υποβρύχιο υπέστη «καταστροφική κατάρρευση» μόλις 1.600 πόδια από την πλώρη του ναυαγισμένου υπερωκεάνιου. «Προφανώς, η είδηση ήταν αρκετά καταστροφική», είπε ο John Paschall.

Σκεφτόταν να πει στον πατριό του να εγκαταλείψει τις περιπέτειες

Με 37 καταδύσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού στο ενεργητικό του, ο Nargeolet κέρδισε τον τίτλο του «σούπερ ήρωα» στη Γαλλία, καθώς ηγήθηκε πολλές αποστολές στο διάσημο ναυάγιο στον Βόρειο Ατλαντικό.

Οι απαράμιλλες γνώσεις του για τον Τιτανικό και οι εικόνες που κατέγραψε κατά τη διάρκεια των επικών καταδύσεών του εκεί, βοήθησαν στο να εμπνευστεί ο φίλος του, James Cameron, την ταινία – μπλοκμπάστερ του 1997.

«Ήμουν άφωνος όταν σκεφτόμουν τι θα έλεγα», δήλωσε ο Paschall. «Υπήρχε μια πλευρά του εαυτού μου που σκεφτόταν να του πει: “Δεν πρόκειται να το ξανακάνεις αυτό, σωστά;“. Και έπειτα, υπήρχε μια άλλη πλευρά μου που ήξερε ότι η εξερεύνηση της θάλασσας είναι στο DNA του».

«Ήθελα επίσης να του πω πόσο εκτιμώ όλα όσα έχει κάνει για μένα και τη ζωή μου, εκτός από όλες τις απίστευτες εξερευνήσεις του», συνέχισε.

Ο Paschall, ο οποίος ζει στη Μινεσότα με τη σύζυγό του και το μωρό του, είδε για τελευταία φορά τον πατριό του στις αρχές Μαΐου. Ο Nargeolet ζούσε στο Κονέκτικατ με τη σύζυγό του, Anne Sarraz-Bournet.