Αποκαταστάθηκε σήμερα, Τρίτη (24/1) η ηλεκτροδότηση σε πολλές από τις πόλεις του Πακιστάν που χτες ήρθαν αντιμέτωπες με ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ. Τα φώτα έσβησαν μετά από τεράστια βλάβη που σημειώθηκε στο δίκτυο της χώρας.

Στο μεγαλύτερο μέρος του Καράτσι και της Λαχόρης η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στη διάρκεια της νύκτας, όμως σύντομες πτώσεις της τάσης συνεχίζονταν σε τοπικό επίπεδο.

Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και σε άλλες πόλεις, όπως η Πεσάβαρ, η Κουέτα και η Ραουαλπίντι, επίσης είχε επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο το ίδιο δεν συνέβη και στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τις αρχές, η βλάβη οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος, μετά την απότομη αύξηση της τάσης που σημειώθηκε χθες Δευτέρα στις 7:30 το πρωί, τοπική ώρα (04:30 ώρα Ελλάδας), έπειτα από την επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κλείνουν στη διάρκεια του χειμώνα τη νύκτα προκειμένου να γίνεται εξοικονόμηση καυσίμων.

Λόγω της βλάβης προβλήματα υπήρχαν και στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως έγραψε στο Twitter η πακιστανική υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

Ο υπουργός Ενέργειας Χουράμ Ναστγκίρ Χαν δήλωσε χθες το βράδυ ότι ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο στο Πακιστάν το οποίο αντιμετωπίζει χρόνια ενεργειακή κρίση που επιτείνεται λόγω του περίπλοκου και γερασμένου συστήματος διανομής.

Τα περισσότερα νοσοκομεία, οι βιομηχανίες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες της χώρας είναι εξοπλισμένες με γεννήτριες. Όμως τα νοικοκυριά και τα μικρά καταστήματα συχνά δεν έχουν τα μέσα για να αγοράσουν αυτό τον εξοπλισμό.

Στο βόρειο Πακιστάν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι θερμοκρασίες έπεσαν χθες το βράδυ κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση, αν και ούτε αυτό το μέσο είναι αξιόπιστο, με τις διακοπές να είναι συχνές λόγω ελλείψεων.

Αντίστοιχη βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης του Πακιστάν το 2021 είχε βυθίσει μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι έπειτα από μια δυσλειτουργία του συστήματος στο νότιο Πακιστάν η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.