Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή (25/2) στη Γεωργία, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, ο στρατός της οποίας αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο πόλεμος αυτός προκάλεσε έντονη συγκίνηση στη Γεωργία, η οποία υπέστη μια καταστροφική εισβολή από τη Ρωσία το 2008.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής (25/2), στον κεντρικό δρόμο του Τμπιλίσι (Τιφλίδα), της πρωτεύουσας, είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι, κρατώντας σημαίες της Γεωργίας και της Ουκρανίας και τραγουδώντας τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

«Συναισθανόμαστε τους Ουκρανούς, ίσως περισσότερο από άλλες χώρες, επειδή είχαμε κι εμείς μια βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός μας», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο 32χρονος Νίκο Τβαουίρι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ουκρανοί, Γεωργιανοί, όλος ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί στον Πούτιν που θέλει να επανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση» υποστήριξε μια καθηγήτρια γαλλικών, η 55χρονη Μέρι Τόρντια. «Η Ουκρανία αιμορραγεί και ο κόσμος παρακολουθεί και μιλάει για κυρώσεις που δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν», πρόσθεσε η Τόρντια, με δάκρυα στα μάτια.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, καλώντας τη Ρωσία να βάλει τέλος στις εχθροπραξίες που «σοκάρισαν τον γεωργιανό λαό».

Όμως ο πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι προκάλεσε σάλο ανακοινώνοντας νωρίτερα ότι η Γεωργία δεν θα ακολουθήσει τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε «ανήσυχος» για μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας και της Μολδαβίας.

Τον Αύγουστο του 2008 η Ρωσία εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στη Γεωργία, που μαχόταν με τους φιλορώσους αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας, αφού προηγουμένως βομβάρδισε γεωργιανά χωριά. Οι μάχες τερματίστηκαν μετά από πέντε ημέρες, με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

Μετά τον πόλεμο η Ρωσία αναγνώρισε τη Νότια Οσετία και άλλη μια αυτονομιστική περιοχή, την Αμπχαζία, ως ανεξάρτητα κράτη και εγκατέστησε εκεί στρατιωτικές βάσεις.