Ανήσυχοι εμφανίστηκαν σε χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με το ρόλο που παίζει η Ρωσία στην αύξηση της βίας στην ανατολική Ουκρανία. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται κεφάλαια για να σταθεροποιηθεί η ουκρανική οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι δύο ηγέτες ανησυχούν για «την υλική υποστήριξη της Ρωσίας προς τους αυτονομιστές» και για την αποτυχία της εν λόγω χώρας να υποστηρίξει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μινσκ. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να θεωρηθεί η Ρωσία υπόλογη για τις πράξεις της».

Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αυξήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, αν αυτό είναι απαραίτητο, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού κατά την υπογραφή σήμερα μιας συμφωνίας δανειακών εγγυήσεων ύψους 2 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο. Ο Ομπάμα και η Μέρκελ είπαν ότι χρειάζεται ένα «εύρωστο πακέτο οικονομικής στήριξης”»για να υποστηριχθεί η σταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Το Reuters σημειώνει πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό κατά τη συνάντηση που θα έχουν αύριο να ζητήσουν από την Επιτροπή να ετοιμάσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ που θα συνεδριάσουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της για να αποτρέψει περαιτέρω διαιρέσεις στη χώρα.

«Προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω διαιρέσεις στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να διατηρήσει το ουδέτερο καθεστώς της», αναφέρει σε άρθρο του ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο.

Έπειτα από την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα προέδρου τον περασμένο χρόνο, η ηγεσία του Κιέβου επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης του καθεστώτος του «αδέσμευτου κράτους» και της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία.