Σε μια εποχή που έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, το να ανατρέχει κάποιος στη ζωή και το έργο ανθρώπων όπως ο Ρούντολφ Βάιγκλ είναι κάτι που αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ, τη μνήμη του οποίου τιμά με το σημερινό της doodle η Google, έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για πολλά πράγματα αλλά κυρίως γιατί ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της επιδημίας του τυφού.

Ο Βάιγκλ γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1883 στη Μοραβία, επικράτεια της τότε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Όταν ήταν παιδί, ο πατέρας του πέθανε σε ατύχημα με ποδήλατο. Η μητέρα του παντρεύτηκε έναν Πολωνό δάσκαλο και μετά από καιρό μετακόμισαν στην Πολωνία.

Εκεί σπούδασε και αποφοίτησε από το τμήμα βιολογίας και έκανε το διδακτορικό του στη ζωολογία, τη συγκριτική ανατομία και την ιστολογία. Μετά το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 άρχισε την έρευνα για τον τύφο και τις αιτίες του. Καθώς άρχισε να ερευνά και να πειραματίζεται με τον τύφο της νόσου, ανακάλυψε και ανέπτυξε ένα εμβόλιο.

Μετά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Πολωνία το 1939, συνέχισε την έρευνα και την εργασία του για να δημιουργήσει ένα πραγματικά αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του τύφου. Σε πρώτη φάση, ωστόσο, δεν κατάφερε να νικήσει τη νόσο αλλά να μειώσει τα συμπτώματα, επιτρέποντας μια πολύ πιο ήπια μόλυνση στους ανθρώπους. 

Ανέπτυξε μια τεχνική για την παραγωγή εμβολίου τύφου με την ανάπτυξη μολυσμένων ψειρών και τη σύνθλιψή τους σε μια πάστα εμβολίου. Ανακάλυψε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να αναπτυχθεί από στομάχια ψειρών μολυσμένα με ένα επιβλαβές βακτήριο ειδικά για τον άνθρωπο. Ανέπτυξε αυτήν την πρώτη έκδοση του εμβολίου το 1918 και άρχισε να πειραματίζεται με ινδικά χοιρίδια και ακόμη και εθελοντές ανθρώπους. Επεξεργάστηκε αυτή την τεχνική με τα χρόνια μέχρι το 1933, όταν πραγματοποίησε δοκιμές μεγάλης κλίμακας προκειμένου να καλλιεργήσει βακτήρια και να πειραματιστεί με τις ψείρες χρησιμοποιώντας μια στρατηγική μικρο-μόλυνσης. 

Η πρώτη σημαντική εφαρμογή του εμβολίου του πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1936 και 1943 από Βέλγους ιεραπόστολους στην Κίνα. Σύντομα, τα εμβόλια χορηγήθηκαν επίσης στην Αφρική. Το εμβόλιο ήταν επικίνδυνο για παραγωγή και δύσκολο να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Με την πάροδο του χρόνου, αναπτύχθηκαν άλλα εμβόλια που ήταν λιγότερο επικίνδυνα και πιο οικονομικά στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Cox που αναπτύχθηκε από κρόκου αυγού.

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η έρευνα του Βάιγκλ τράβηξε την προσοχή των ναζι οι οποίοι τον δέταξαν να δημιουργήσει ένα εργοστάσιο παραγωγής εμβολίου τύφου. Εκείνος προσέλαβε έναν αριθμό Εβραίων φίλων και συναδέλφων του, στο εργοστάσιο παραγωγής. Περίπου χίλιοι άνθρωποι δούλευαν εκεί. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που προσέλαβε τον βοήθησαν στην έρευνα για τον τύφο και στα πειράματα με τις ψείρες. Σε αντάλλαγμα, εκείνοι έλαβαν τροφή, προστασία και δόσεις του εμβολίου όταν αναπτύχθηκε πλήρως.

Τα εμβόλιά του μεταφέρθηκαν λαθραία σε γκέτο στο Λβιβ και τη Βαρσοβία, σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ακόμη και σε ορισμένες φυλακές της Γκεστάπο. Εκτιμήθηκε ότι ο Βάιγκλ κατάφερε να σώσει περίπου 5.000 ζωές κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής!

Ο Ρούντολφ Βάιγκλ ήταν δύο φορές υποψήφιος για Νόμπελ αλλά την πρώτη φορά το έχασε επειδή τον απέκλεισαν οι Ναζί και την δεύτερη τον «έκοψε» η Πολωνία επειδή τον κατηγόρησε (ψευδώς) ότι συνεργάστηκε με τους… Ναζί!

Πέθανε στις 11 Αυγούστου 1957 και το έργο του αλλά και η προσφορά του γενικότερα αναγνωρίστηκαν με πολλά βραβεία μετά θάνατον.