Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ προειδοποίησε απόψε ότι το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ δεν διαθέτει πλέον υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο αμερικανικός στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου για να διευκολυνθεί η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η FAA σημείωσε ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο θέλει να προσγειωθεί στην Καμπούλ ή περνά από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν θα πρέπει να επιδεικνύει «μεγάλη προσοχή».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους   

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε απόψε ένα ψήφισμα με το οποίο επισφραγίζονται οι «δεσμεύσεις» που έχουν αναλάβει οι Ταλιμπάν όσον αφορά την «ασφαλή» αποχώρηση όσων επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, όπως ζητούσε η Γαλλία.

Δεκατρία από τα 15 μέλη του ΣΑ υπερψήφισαν το κείμενο που συνέταξαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Από την ψηφοφορία απείχαν η Ρωσία και η Κίνα, οι δύο από τις χώρες που διαθέτουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο.

Στο ψήφισμα αυτό το Συμβούλιο δηλώνει ότι «αναμένει» από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά «την ασφαλή αναχώρηση» των Αφγανών και ξένων πολιτών μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, αύριο Τρίτη.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι σε συνεργασία με τη Βρετανία θα ζητούσε τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στην Καμπουλ, με στόχο να συνεχιστούν οι «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις». Κάτι τέτοιο όμως δεν περιλαμβάνεται στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Γκάουν, εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στον οργανισμό πρόληψης συγκρούσεων International Crisis Group, το ψήφισμα «στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα στους Ταλιμπάν όσον αφορά την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο και να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν βοήθεια».

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης ότι είναι σημαντικό «να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων» ενώ «ενθαρρύνει» μια πολιτική λύση στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς. Επίσης, ζητά να μην χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος «για απειλές ή επιθέσεις» σε άλλες χώρες, ούτε να δοθεί καταφύγιο σε «τρομοκράτες».