Προσπάθειες ενίσχυσης του εβραϊκού πληθυσμού αλλά και υποστήριξής τους, γίνονται από τις ισραηλινές αρχές μετά και την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης ότι περίπου 8.000 αιθίοπες Falashmoras μπορούν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών.

«Υπάρχουν περίπου 8.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που ζουν στις πιο δύσκολες ανθρωπιστικές συνθήκες. Έχουμε την ηθική υποχρέωση, ως Εβραίοι, και λαός του Ισραήλ, να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο των στρατοπέδων στην Αιθιοπία όπου ο πληθυσμός έχει συγκεντρωθεί. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο περίπου 600 Φαλάσμόρας θα οδηγηθούν στο Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες, και ο ρυθμός των αφίξεων στη συνέχεια θα καθοριστεί σε 200 το μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια
Στο τέλος αυτής της διαδικασίας κανένα άλλο μέλος αυτής της κοινότητας δεν θα έχει τη δυνατότητα να μεταναστεύσει, με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης.

Η Φαλασμόρας είναι μια κοινότητα Εβραίων της Αιθιοπίας που βίαια ασπάστηκε τον Χριστιανισμό τον δέκατο ένατο αιώνα, και της οποίας τα τελευταία μέλη, που θεωρούνται ότι έχουν το δικαίωμα μετανάστευσης, έχουν συγκεντρωθεί σε προσωρινά στρατόπεδα την Αιθιοπία.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να επωφεληθούν από το νόμο της επιστροφής ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε κάθε εβραίο της διασποράς να μεταναστεύσει στο Ισραήλ αλλά θα πρέπει να ασπαστούν τον Ιουδαϊσμό, για να θεωρηθούν ως πολιτογραφημένοι.

Όλοι πρέπει να αποδείξουν τη γενεαλογική τους σειρά από την πλευρά της μητέρας τους με εβραίους προγόνους, την επιθυμία τους να ασπαστούν τον Ιουδαϊσμό και τη σχέση τους με εβραίους συγγενείς στο Ισραήλ.

Συνολικά, περισσότεροι από 100.000 Εβραίοι της Αιθιοπίας (Falashas) έχουν μεταναστεύσει στο Ισραήλ τα τελευταία είκοσι χρόνια, κυρίως κατά τις επιχειρήσεις «Μωυσής» και «Σολομών» το 1984 και 1991, από τους οποίους περίπου 30.000 είναι Falashmoras.

Σήμερα, περισσότεροι από 120.000 αιθίοπες Εβραίοι ζουν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 80.000 που γεννήθηκαν στην Αφρική, οι οποίοι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τεράστιες πολιτιστικές διαφορές και διακρίσεις στην ισραηλινή κοινωνία.