Ο νέος δήμαρχος του Περθ είναι ο Ελληνοαυστραλός Basil Zempilas, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Πρόκειται για έναν καταξιωμένο αθλητικογράφο και τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό παραγωγό που εξελέγη πρόσφατα δήμαρχος της αυστραλιανής πόλης. Και τώρα μερίδα των πολιτών του ζητά να παραιτηθεί.

Ο γνωστός τηλεοπτικός παρουσιαστής είδε το σπίτι του να βανδαλίζεται στον απόηχο του σάλου που έχει προκαλέσει στο Περθ, μετά την ομοφοβική δήλωσή του «αν έχεις πέος, είσαι άντρας», που έκανε στη ραδιοφωνική του εκπομπή.

Μόλις δύο βδομάδες λοιπόν μετά την ορκωμοσία του ως νέος δήμαρχος του Περθ, ο 49χρονος Zempilas συγκέντρωσε μεγάλη κριτική προς το πρόσωπό του, όταν έκανε από τον αέρα ραδιοφώνου την ομοφοβική δήλωση για ένα τουρνουά πυγμαχίας που διοργανώνει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στο Σίδνεϊ.

«Αν έχεις αιδοίο, είσαι γυναίκα. Game over», πρόσθεσε ο Zempilas, πριν προσφέρει ακόμα και αμοιβή 100 δολαρίων σε όποιον ακροατή του «έχει πέος αλλά είναι γυναίκα».

Όταν μάλιστα ο συμπαρουσιαστής του Steve Mills τον ρώτησε πως θα χειριστεί ως δήμαρχος μια συνάντηση με έναν ψηφοφόρο του που έχει πέος αλλά αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα, ο Zempilas απάντησε με ένα ακόμα απρεπές αστείο.

Η κατακραυγή υπήρξε σχεδόν καθολική, από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες ΛΟΑΤΚΙ πολιτών.

Μερικές χιλιάδες υπογραφές που του ζητούσαν να παραιτηθεί από δήμαρχος μαζεύτηκαν εντός λίγων ωρών.

Τόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός όσο και οι χορηγοί της εκπομπής του κράτησαν αμέσως αποστάσεις. Ο ίδιος ο Zempilas φιλοξένησε σε επόμενη εκπομπή του τον διευθυντή εφημερίδας ΛΟΑΤΚΙ, απολογούμενος για το σκάνδαλο που προκάλεσε.

Όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ της «Daily Mail», το σπίτι του βανδαλίστηκε την Κυριακή, με το γεγονός να επιβεβαιώνεται από την Αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας.

Ο βανδαλισμός ήρθε μάλιστα μετά τη δημόσια απολογία του.