Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των καθημερινών μολύνσεων από κορονοϊό στην Ευρώπη. Μάλιστα, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου η γηραιά ήπειρος ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100.000 ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ειδικότερα, Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται σε ένα σταθερά ανοδικά ανοδικό ράλι-τρόμου τις τελευταίες πέντε ημέρες.

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη αυξάνονται σταθερά την τελευταία εβδομάδα, αν και ο αριθμός των νέων μολύνσεων σε χειρότερα πληγείσες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, κατέγραψε ενδείξεις επιβράδυνσης.

Το επίκεντρο της πανδημίας στη γηραιά ήπειρο μετατοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που έχουν ανακοινώσει πάνω από 10.000 κρούσματα η κάθε μία τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από το τελευταίο ρεκόρ του Μαΐου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να σκέφτονται να κλείσουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Χθες, οι Βρετανοί κατέγραψαν περισσότερα από 17.000 κρούσματα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «επικίνδυνη φάση». Πολλά τμήματα της βόρειας Αγγλίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς στην κοινωνική αλληλεπίδραση επιχειρώντας να αναχαιτίσουν τη διασπορά της νόσου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κλονίζεται υπό το βάρος τόσο ενός αριθμού κρουσμάτων που εκτοξεύεται όσο και ενός ανησυχητικού ποσοστού θνητότητας ύψους 7%, μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 6 στους 10.000 ανθρώπους έχουν πεθάνει από επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Το ποσοστό θνητότητας έρχεται σε αντίθεση με εκείνο στις ΗΠΑ, στο 2,8%, ακόμα κι αν οι Αμερικανοί έχουν καταγράψει τετραπλάσιο αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε σύγκριση με τους Βρετανούς.

Μεγάλη αύξηση των μολύνσεων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει καταγράψει πάνω από το 16% του συνόλου κρουσμάτων νέου κορονοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 22% των θανάτων ανά τον κόσμο λόγω του ιού. Χθες, όταν τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000, η ανατολική Ευρώπη ήταν η πλέον πληγείσα περιοχή με πάνω από 33.600 ημερήσια κρούσματα.

Μεταξύ των δέκα χωρών στην περιοχή, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Τσεχία, οκτώ κατέγραψαν αυξήσεις ρεκόρ κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Στη βόρεια Ευρώπη, η Μεγάλη Βρετανία ήταν η μοναδική χώρα με ένα τεράστιο φορτίο. Οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί πάνω από 2,5 φορές από τις αρχές Οκτωβρίου όταν και σταμάτησαν να καταγράφονται ενδείξεις επιβράδυνσης.

Από την άλλη, η Ιταλία, στη νότια Ευρώπη, κατέγραψε χθες πάνω από 4.000 κρούσματα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Ο αριθμός μολύνσεων στη χώρα αυξάνεται συνεχώς τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επικαλέστηκε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σήμερα για να επιβάλει μερικό λοκντάουν στη Μαδρίτη. Με 850 μολύνσεις Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, η περιοχή της Μαδρίτης έχει το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη.

Στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, η Γαλλία κατέγραψε αριθμό μολύνσεων Covid-19 πάνω από το όριο των 18.000 για δύο συνεχόμενες ημέρες, με τα νοσοκομεία να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού και τις μεγαλύτερες πόλεις της να λαμβάνουν μέτρα για να φρενάρουν τη διασπορά του ιού.

Στην Ευρώπη καταγράφονται ημερησίως κατά μέσο όρο περίπου 78.000 κρούσματα από τις αρχές του Οκτώβρη, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 47.5000 μολύνσεων τον Σεπτέμβριο.

ΠΟΥ: Λυπηρή η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα «τιμωρητικά» lockdown, την ώρα που πολλές χώρες καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ έδωσε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, μία ημέρα αφότου ο Οργανισμός ανέφερε ότι σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων, συνολικά 338.779, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στην Ευρώπη.

«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε -και κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο και το δεχόμαστε- αλλά αυτό που θέλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε είναι αυτά τα μαζικά lockdown που είναι τόσο τιμωρητικά για τις κοινότητες, την κοινωνία και τους πάντες», τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ράιαν χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. «Δεν υπάρχουν καινούριες απαντήσεις. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε και προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων.

Η Ευρώπη καταγράφει πλέον περισσότερα κρούσματα απ’ όσα η Ινδία, η Βραζιλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.