Στη Σρεμπρένιτσα η Αντζελίνα Τζολί

«Για πολλούς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η διεθνής βοήθεια έφθασε πολύ αργά»


ΚΟΣΜΟΣ
14:28
28/03/2014
Στη Σρεμπρένιτσα η Αντζελίνα Τζολί
2
loading

Το Σαράγεβο επισκέπτεται η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ, Αντζελίνα Τζολί, προκειμένου να συμμετάσχει σε διάσκεψη, με θέμα «Αποτροπή της σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις-ενδυνάμωση του ρόλου των δυνάμεων ασφάλειας σε επιχειρήσεις στήριξης της ειρήνης». Εντός της ημέρας θα μεταβεί και στη Σρεμπρένιτσα για να συζητήσει με τις μητέρες των θυμάτων της γενοκτονίας και με γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμών.

Η κ. Τζολί και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος συμμετέχει επίσης στη διάσκεψη, μίλησαν νωρίτερα σήμερα σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.

«Η περιοχή έχει περάσει ένα φοβερό πόλεμο και για πολλούς ανθρώπους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η βοήθεια καθυστέρησε και γνωρίζω ότι αυτό σας προκάλεσε πόνο», υπογράμμισε η Αμερικανίδα ηθοποιός.

Η Αντζελίνα Τζολί και ο Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισαν ότι οι στρατιώτες μπορούν να είναι παράγοντας αποτροπής των βιασμών. «Ο βιασμός είναι ένα από τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον αμάχων. Αποστολή σας ως μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων είναι να το εμποδίσετε. Η προστασία των πολιτών εξαρτάται από εσάς. Χάρη σε εσάς τα θύματα μπορούν να αναζητήσουν δικαιοσύνη», τόνισε η Αμερικανίδα ηθοποιός.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Βοσνία και τους ανθρώπους που ήταν θύματα σεξουαλικής βίας. Η σεξουαλική βία δεν είναι μόνον αναπόφευκτη συνέπεια πολεμικών συγκρούσεων, χρησιμοποιείται και ως όπλο πολέμου. Ο βιασμός είναι ηθική προσβολή και αιτία μεγάλων μετακινήσεων ανθρώπων από μία περιοχή σε άλλη. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη σεξουαλική βία. Ο ρόλος σας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη μάχη κατά της βίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, απευθυνόμενος στα στελέχη του υπουργείου Άμυνας της Βοσνίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε χθες κατά την άφιξή του στο Σαράγεβο ότι όλος ο κόσμος πρέπει να κάνει κάτι για τα θύματα βιασμών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στο Κονγκό να φθάσουν στη δικαιοσύνη για την οποία αγωνίζονται.

Η ηθοποιός και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκαν νωρίτερα με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η Αντζελίνα Τζολί θα μεταβεί αργότερα σήμερα στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι, όπου έχουν ταφεί τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα και θα συζητήσει με μέλη της οργάνωσης «Μητέρες των θυλάκων Σρεμπρένιτσα και Ζεπ».

«Πρώτα απ' όλα θα την ευχαριστήσουμε για την επίσκεψη. Είναι γυναίκα και μητέρα και θα καταλάβει τι έχουμε περάσει και τι περνάμε ακόμη. Είναι σημαντικό που θα έρθει στο Ποτοτσάρι και στη Σρεμπρένιτσα να δει με τα μάτια της την αλήθεια για τη γενοκτονία και τον πόλεμο και να μεταφέρει την αλήθεια στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στην ενημερωτική πύλη Klix.ba η πρόεδρος της οργάνωσης, Μουνίρα Σούμπασιτς.

Οι γυναίκες της Σρεμπρένιτσα τόνισαν ότι θέλουν να ενημερώσουν την Αντζελίνα Τζολί που είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ ότι οι ίδιες και όλοι όσοι έχασαν κάποιον στον πόλεμο είναι ακόμη θύματα, επειδή δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη και δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί όλοι οι ομαδικοί τάφοι και οι αγνοούμενοι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar sailor

    Ναι ξέχασα...οι Σέρβοι ήταν οι κακοί που έκαναν εγκλήματα...οι καλοί πιστοί μουσουλμάνοι της Βοσνίας ήταν απλά τα θύματα!!!ε ρε αμρικανική και χολιγουντιανή προπαγάνδα φορέβερ!!!

    1. avatar ΙΩΑΝΝΗΣ Α ΣΤΑΘΗΣ

      ΠΟΙΟ ΒΛΗΜΑ ΣΟΥ'ΒΑΛΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ???

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει