Ένας πρώην επικεφαλής της M16 (σ.σ. η βρετανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών) δήλωσε πως ο κορονοϊός προέκυψε από ένα ατύχημα σε εργαστήριο στην Κίνα.

O Ρίτσαρντ Ντίρλοβ δήλωσε σε εκπομπή του Telegraph πως έχει δει μία σημαντική επιστημονική έκθεση, η οποία υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός δεν προέκυψε φυσικά, αλλά ήταν κατασκευασμένος από Κινέζους επιστήμονες.

«Νομίζω ότι ξεκίνησε ως ατύχημα», είπε ο πρώην επικεφαλής της M16 και θέτει το ζήτημα αν η Κίνα παραδεχθεί ποτέ την ευθύνη, τότε θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντίρλοβ η επιστημονική έκθεση που ανατρέπει τα δεδομένα, δημοσιεύθηκε από μία ομάδα που συμμετείχαν Νορβηγοί και Βρετανοί και εξηγούν πως ο ιός συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα.

«Η ακίδα του ιού είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη που έχουμε μελετήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.

Πάντως από τον Telegraph τονίζεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα αμφισβητήθηκε και ορισμένοι επιστήμονες την απέρριψαν. Μάλιστα ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα Και συγκεκριμένα ο John Fredrik Moxnes ζήτησε το όνομά του να αφαιρεθεί από την μελέτη καθώς έχει ενστάσεις.