Η εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη έχει προκαλέσει προβλήματα και… εκτός αυτού, καθώς ανάγκασε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος να βάλει στον «πάγο» τέσσερις διαστημικές αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόκειται για αποστολές που βρίσκονται σε σταθερή τροχιά εδώ και καιρό. Οι ελεγκτές εδάφους της ESA έδωσαν εντολή στις αντίστοιχες διαστημοσυσκευές να σταματήσουν τη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων τους και τη συλλογή δεδομένων και να τεθούν πλέον σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, μέχρι να περάσει η κρίση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας στην Ευρώπη, η ESA αποφάσισε να περιορίσει περαιτέρω, στο ελάχιστο δυνατό, το προσωπικό της στο κέντρο ελέγχου στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά η σωστή. Η μεγαλύτερη ευθύνη μας είναι η ασφάλεια των ανθρώπων και όλοι μας στην επιστημονική κοινότητα κατανοούμε γιατί κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο», δήλωσε ο διευθυντής του τομέα επιστήμης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Γκίντερ Χάσινγκερ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τέσσερις αποστολές που επηρεάζονται -από τις συνολικά 21 που έχει στο διάστημα σήμερα η ESA- είναι τα σκάφη ExoMars Trace Gas Orbiter (εκτόξευση το 2016) και MarsExpress (εκτόξευση το 2003) που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το σκάφος Solar Orbiter που εκτοξεύθηκε φέτος το Φεβρουάριο με προορισμό τον Ήλιο και η αποστολή Cluster (εκτόξευση το 2000) πέριξ της Γης.

«Τα σκάφη αυτά έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν για καιρό με περιορισμένη ή καθόλου παρέμβαση από το έδαφος. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι, με πολύ περιορισμένες και αραιές παρεμβάσεις από το κέντρο ελέγχου, οι αποστολές αυτές μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν έτσι ακόμη και για μήνες, αν απαιτηθεί κάτι τέτοιο από τα μέτρα για τον κορονοϊό», σημείωσε ο επικεφαλής των αποστολών της ESA, Πάολο Φέρι.

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της ESA -μετά και την εύρεση κρούσματος COVID-19 στο κέντρο ESOC- κάνει τηλεργασία εδώ και δύο εβδομάδες. Πλέον στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού ανά την Ευρώπη παραμένουν μόνο ελάχιστοι εργαζόμενοι σε θέσεις-κλειδιά, μεταξύ άλλων όσοι ελέγχουν την αποστολή BepiColombo με προορισμό τον Ερμή.

* Η φωτογραφία είναι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.