Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη σύρραξη στη Λιβύη αναγκάζουν μετανάστες να πολεμούν στις τάξεις τους, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Έχουμε μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης και τους δόθηκε η δυνατότητα να μείνουν εκεί επ’ αόριστον ή να πάνε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή», τόνισε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της UNHCR για την Κεντρική Μεσόγειο, ο Βενσάν Κοσετέλ, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη.

Ο Κοσετέλ δεν ήταν σε θέση να πει σε πόσους μετανάστες έγινε η «προσφορά» αυτή.

«Διαπιστώσαμε ότι αυτές οι προσπάθειες στρατολόγησης είχαν στόχο κυρίως Σουδανούς», ανέφερε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος. «Υποθέτουμε διότι μπορούν να μιλήσουν αραβικά. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να τους στρατολογήσουν», συνέχισε.

«Αν το αποφασίσουν, τους δίνεται μια στολή, ένα τουφέκι και οδηγούνται αμέσως στο μέτωπο του αστικού ανταρτοπολέμου», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία — ένας από τους ελάχιστους διεθνείς οργανισμούς που συνεχίζουν να είναι παρόντες στη Λιβύη — εξασφαλίζει ενίοτε πρόσβαση σε κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Για λόγους ασφαλείας, έχει μειώσει το προσωπικό της στη λιβυκή επικράτεια.

Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική από το 2011 και την ένοπλη εξέγερση με την υποστήριξη χωρών του NATO που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα έχει δύο κυβερνήσεις: την αδύναμη αλλά διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ στην Τρίπολη και μια παράλληλη κυβέρνηση στην πόλη Τομπρούκ, που έχει συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση του Σάρατζ. Η Ρωσία, όπως και η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστηρίζουν τον Χάφταρ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ οργανώσει διεθνή σύνοδο στο Βερολίνο την Κυριακή στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής.