Οι κάτοικοι του Σουδάν βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων και σήμερα, πέμπτη συνεχόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις αρχές, συνελήφθησαν τουλάχιστον 600 άτομα. Στην Ομντουρμάν, γειτονική πόλη του Χαρτούμ, 2.000 διαδηλωτές φώναξαν «Κάτω το καθεστώς του στρατού» και «Όχι στην αύξηση των τιμών», ενώ δεν διαλύθηκαν ούτε όταν η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, όπως μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αντίθετα τους απάντησαν φωνάζοντας: «Η πορεία μας είναι ειρηνική», ενώ κάποιοι κρατούσαν μια τεράστια σημαία του Σουδάν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Νωρίτερα, οι αστυνομικοί διέλυσαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, μικρές ομάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής σε πολλούς δρόμους της Ομντουρμάν.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και στην Χαρτούμ Μπάχρι, βόρεια της πρωτεύουσας, και σε περιοχές του νότιου και του ανατολικού Χαρτούμ, με στόχο να διαλύσει παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Παρά τα δακρυγόνα, η πλειονότητα των διαδηλωτών παρέμεινε στους δρόμους και συνέχισε να φωνάζει συνθήματα.

Στη Ουάντ Μαντάνι, πόλη νότια του Χαρτούμ απ’ όπου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις τη Δευτέρα, μικρές διαδηλώσεις διαλύθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είχαν παραταχθεί στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της ενόψει των διαδηλώσεων, στις οποίες είχε καλέσει ο Σάντεκ αλ Μάχντι, ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης καθώς και ακτιβιστές που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν τις σημερινές διαδηλώσεις είχε διακοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο, προφανώς μια προσπάθεια των σουδανικών αρχών να εμποδίσουν τους ακτιβιστές να ενημερωθούν για τον τόπο των κινητοποιήσεων.

Εξάλλου στρατιώτες έχουν κλείσει τον χώρο γύρο από τα πρατήρια καυσίμων που παραμένουν ανοικτά, μπροστά από τα οποία είχαν δημιουργηθεί τεράστιες ουρές αυτοκινήτων.

Σε ανακοίνωσή της «η συμμαχία των νέων της σουδανικής επανάσταση», που συμβάλλει στη διοργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ζήτησε «από τον σουδανικό λαό να συνεχίσει την επανάστασή του» και «την παραίτηση του προέδρου (…) καθώς και της διεφθαρμένης κυβέρνησης».

Το κόμμα Ούμα του πρώην πρωθυπουργού Σάντεκ αλ Μέχντι κάλεσε τα μέλη του να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις και «τον σουδανικό λαό να ενισχύσει τις διαμαρτυρίες».

Τις τελευταίες ημέρες η αστυνομία επενέβη αρκετές φορές για να διαλύσει διαδηλωτές σε πολλές περιοχές του Σουδάν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών.

Το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών για την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη και η Διεθνής Αμνηστία έχουν κάνει λόγο για 50 νεκρούς διαδηλωτές την Τρίτη και την Τετάρτη, οι οποίοι δέχθηκαν σφαίρες στο στήθος και το κεφάλι.

Νοσοκομειακές πηγές και η αστυνομία, από την πλευρά τους, έχουν ανακοινώσει τον θάνατο 29 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων είναι πολίτες που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κάλυψη των κινητοποιήσεων από τον Τύπο οι σουδανικές αρχές κατέσχεσαν ή δεν επέτρεψαν την κυκλοφορία τριών εφημερίδων: της αλ Σουντάνι, της αλ Σιάσι και της αλ Ουάταν.

Εξάλλου το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές του Σουδάν αποφάσισαν να κλείσουν το γραφείο του στο Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που καλύπτει τις διαδηλώσεις.