Χριστοδουλίδης: Πρόταση για μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες στους Τουρκοκύπριους

Έχει προταθεί η δημιουργία λογαριασμού ειδικού σκοπού


ΚΟΣΜΟΣ
21:56
25/10/2019
Χριστοδουλίδης: Πρόταση για μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες στους Τουρκοκύπριους
4
loading

Η Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση γνωματεύσεων από διεθνούς κύρους έγκριτους νομικούς, έχει τροχοδρομήσει συγκεκριμένες ενέργειες, νομικής φύσεως, σε διεθνές επίπεδο, για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σήμερα στο διήμερο συνέδριο του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, με τίτλο «Κυπριακή Δημκρατία και Διεθνές Δίκαιο».

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων των συνέδρων που αφορούσαν τους τρόπους αντιμετώπισης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας σε διεθνή νομικά όργανα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί σε διεθνείς έγκριτους νομικούς, και στη βάση των γνωματεύσεων τους, έχει τροχοδρομήσει συγκεκριμένες ενέργειες, νομικής φύσεως, σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, στην παρέμβαση του στο Συνέδριο, μίλησε για τις προσπάθειες και παράνομες ενέργειες στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία, επιστρατεύοντας τη διπλωματία των κανονιοφόρων, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων επικεντρώθηκαν στη λήψη διπλωματικών, πολιτικών και νομικών μέτρων.

Σημείωσε πως είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντιδρώντας, έλαβε αρχικά συγκεκριμένα πολιτικά/διπλωματικά και οικονομικά μέτρα, περιλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του παγώματος ενεργειακού διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας και ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αποφασίστηκε η επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται και έχουν ευθύνη για τις τουρκικές έκνομες δραστηριότητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε, συνθέτουν το πλαίσιο πολιτικής και νομικής διασφάλισης του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Συνεργασίες, επισήμανε, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στην αρχή της συμπερίληψης χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και επιδιώξεις κανενός, και οι οποίες δεν αποτελούν παιγνίδι μηδενικού αθροίσματος αλλά στοχεύουν στην ενθάρρυνση της συνεννόησης, της συνεργασίας και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο συμπαγές και νομικά ανθεκτικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της, το οποίο αποτέλεσε την αφετηρία εκδήλωσης ενδιαφέροντος εταιρειών-κολοσσών στον τομέα των υδρογονανθράκων, οι οποίες λόγω ακριβώς και της νομικής βεβαιότητας επένδυσαν στην προοπτική των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως από την άλλη, οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μέρος της πολιτικής της για μεγιστοποίηση της έντασης και άσκησης πίεσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα γειτονικά κράτη και στις εταιρείες, με μοναδικό στόχο την αλλαγή της καθόλα νόμιμης κατάστασης πραγμάτων προς όφελος της και τη δημιουργία ντε φάκτο τετελεσμένων. Επιχειρεί, όπως είπε, να αναγάγει το ζήτημα των υδρογονανθράκων και σε δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δημιουργώντας δυσκολίες στην προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις σχετικές με το θέμα συγκλίσεις, όπως επίσης και στο Νόμο που ψηφίστηκε για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε και σε επιπρόσθετη πρόταση, η οποία αφορά τη δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα κατατίθεται το ποσοστό των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Η πρόταση, όπως εξήγησε, προϋποθέτει αφενός τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και αφετέρου την εκ μέρους της Τουρκίας αποδοχή της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη διαπραγματεύσεων οριοθέτησης της μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιας περιοχής. Πρόσθεσε πως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνομολόγηση συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας παραμένει ειλικρινής και επίκαιρη, την οποία και η ίδια η ΕΕ έχει καλωσορίσει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΑΝΤΩΝΗΣ Κ

  ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
  ΟΙ ΤΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.

 2. avatar Νάτα μας

  Η ενδοτική κυβέρνηση της Κύπρου με τους ενδοτικούς άχρηστους της ελληνικής κυβέρνησης, θα δώσουν στους Τούρκους το Αιγαίο και τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου!

 3. avatar tzafar1

  Ο εχθρός συνέλληνες είναι εδώ και 100 χρόνια εντός των πυλών. Όμως δε θέλετε να το πιστέψετε, μέχρι που θα σας προλάβουν τα γεγονότα.

 4. avatar ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΟΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ !

  Κ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΨΩΝΑΡΑ ΣΑΣ ΤΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΙΣΤΕ ΔΟΥΛΟΓΥΦΤΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ . ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ Κ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΟΥΛΟΙ ΜΙΑ ΖΩΗ . ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ! ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΓΕΛΟΙΟΙ ! ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει