Ένας Αμερικανός, ανώτατο στέλεχος μιας βιομηχανίας που κατασκευάζει ιατρικό εξοπλισμό, παραμένει αιχμάλωτος των εργαζόμενων σε ένα εργοστάσιο στο Πεκίνο από την Παρασκευή, ωστόσο είπε σήμερα ότι η διένεξη που τον αναγκάζει να παραμένει εκεί οφείλεται σε μια παρεξήγηση.

Ο Τσιπ Σταρνς, πρόεδρος της εταιρίας Specialty Medical Supplies με έδρα την Φλόριντα των ΗΠΑ, εξήγησε ότι περίπου 100 εργαζόμενοι απαιτούν να τους δοθούν αποζημιώσεις παρόμοιες με εκείνες που είχαν εξασφαλίσει 30 υπάλληλοι μιας θυγατρικής της ίδιας επιχείρησης, η οποία κατασκευάζει πλαστικά και μετακινήθηκε στην Ινδία για να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη.

Η απαίτηση αυτή των εργαζομένων έγινε μετά τις φήμες πως η διεύθυνση της εταιρείας σχεδίαζε να κλείσει το εργοστάσιο. Ο Σταρνς όμως είπε ότι δεν σχεδιάζονται νέες απολύσεις, ούτε σχεδιάζει κάτι τέτοιο. «Δεν είχαμε ποτέ τέτοια πρόθεση. Δεν τους είπαμε ποτέ ότι επρόκειτο να χάσουν τις δουλειές τους. Αυτή (η φήμη) κυκλοφορούσε και σύντομα η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου. Είναι μια λυπηρή κατάσταση», ανέφερε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Σταρνς διαβεβαίωσε ότι δεν υπέστη εκφοβισμό ή προπηλακισμό, αλλά εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που χειρίστηκαν ως τώρα την διένεξη οι αρχές. «Νομίζω ότι η λέξη απογοήτευση είναι μια πραγματικά κατάλληλη λέξη», είπε ο 42χρονος επιχειρηματίας στις δηλώσεις που έκανε από το εργοστάσιο, στο προάστιο Χουάιρου του Πεκίνου, όπου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Αρκετοί αστυνομικοί με πολιτικά βρίσκονταν σήμερα έξω από το εργοστάσιο. Οι αρχές ανέφεραν ότι εστάλησαν εκεί για να διατηρήσουν την τάξη, αλλά δεν προέβησαν σε κάποια ενέργεια για να τερματίσουν την διένεξη.

Ο Σταρνς είπε ότι οι δικηγόροι του βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους με την διαμεσολάβηση του συμβουλίου εργασίας της περιφέρειας της κινεζικής πρωτεύουσας και ενός εργατικού συνδικάτου. Ο Τσου Λισιάνγκ, επικεφαλής του τμήματος του αρμόδιου συνδικάτου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στο προάστιο Χουάιρου, δήλωσε πως οι εργάτες της βιομηχανίας δεν έχουν πληρωθεί εδώ και δύο μήνες, φοβούνται ότι η επιχείρηση θα κλείσει και ότι ο ιδιοκτήτης θα αποπειραθεί να εγκαταλείψει τη χώρα χωρίς να τους καταβάλει τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται.

«Το πρώτιστο αίτημα των εργαζόμενων είναι να τους πληρώσει η εταιρία . Δεύτερον, θέλουν (η διεύθυνση της επιχείρησης) να τηρήσει το νόμο και να δώσει τις αποζημιώσεις που τους οφείλει. Κι αυτό είναι όλο», είπε ο Τσου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι διενέξεις για εργασιακά θέματα στην Κίνα έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν υψηλότερες απολαβές και το διαθέσιμο φθηνό εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται.

«Ζητάμε το αφεντικό μας να πληρώνει το μισθό μας και την αποζημίωση που μας οφείλει», είπε ο Γκάο Πινγκ, ένας εργαζόμενος στη βιομηχανία αυτή επί έξι χρόνια.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ είπε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου ότι ελπίζει το θέμα να «διευθετηθεί μέσω του διαλόγου».