Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό των γαλλικών αεροσκαφών στο Μάλι, αλλά μόνο όταν οι γερμανοί βουλευτές αποφανθούν για το θέμα αυτό, πιθανώς το Μάρτιο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Εργαζόμαστε πάνω στα θέματα των απαραίτητων πιστοποιήσεων για τα συστήματα ανεφοδιασμού και είμαστε σε στενή επαφή με τη Γαλλία», αναφέρουν. Τα τεχνικά θέματα μπορούν να διευθετηθούν το Φεβρουάριο, δήλωσε ο υπουργός στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, διευκρινίζοντας ότι για την αποστολή αεροσκαφών ανεφοδιασμού θα χρειαστεί ίσως εντολή που πρέπει να εγκριθεί δια ψηφοφορίας από την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, τη Μπούντεσταγκ, η οποία ελέγχει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσαμε επίσης να το συνδυάσουμε με την ευρωπαϊκή αποστολή που θα εκπαιδεύσει άνδρες του στρατού του Μάλι», όπως έχουν προγραμματίσει οι Βρυξέλλες και αφορά την αποστολή σχεδόν 450 Ευρωπαίων, εκ των οποίων 200 εκπαιδευτές θα βρίσκονται στη χώρα από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Δέκα χώρες, στην πλειονότητά τους δυτικές, παρέχουν στρατιωτική βοήθεια, κυρίως με μέσα μεταφοράς στη γαλλική επιχείρηση στο Μάλι. Η Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο αλλά και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ανταποκρίθηκαν στο γαλλικό αίτημα για ενίσχυση της υποστήριξής τους, κυρίως με αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αποστέλλοντας αεροσκάφη C17, C130 και C160 για τη μεταφορά δυνάμεων και υλικού.

Οι γαλλικές δυνάμεις που αναπτύσσουν μεγάλες χερσαίες δυνάμεις για να υποστηρίξουν το στρατό του Μάλι να εκδιώξει τους ένοπλους ισλαμιστές από το Βορρά της χώρας, έχουν έλλειψη αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήση. Τα αεροσκάφη που απογειώνονται από τη Γαλλία πρέπει να ανεφοδιάζονται αρκετές φορές πριν φθάσουν στο Μάλι ή στις γειτονικές του χώρες.