Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν σήμερα το πρωί να αναγνωρίσουν τον αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, καθώς έληξε το τελεσίγραφο των οκτώ ημερών που είχαν απευθύνει στον Νικολάς Μαδούρο για τη διενέργεια προεδρικών εκλογών.

Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία και Γερμανία ανακοίνωσαν πως αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό, την ώρα που η Βενεζουέλα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και τον Νικολάς Μαδούρο να απειλεί με εμφύλιο.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθν0οσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ.

«Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον@jguaido ως “ασκούντα χρέη προέδρου” για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε στο Twitter, στα ισπανικά και τα γαλλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία θεωρεί ότι ο Γκουαϊδό «έχει τη νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ. Το ίδιο έκανε στο Twitter o καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Την αναγνώριση του Γκουαϊδό ανακοίνωσε και το Βερολίνο. Ο Γκουαϊδό «είναι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος κατά τη γερμανική άποψη και την άποψη πολλών ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε από το Τόκιο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνάντησής της με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. Μετά την άρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει ως χθες Κυριακή νέες προεδρικές εκλογές, όπως του είχαν ζητήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο «Γκουαϊδό είναι πλέον ο άνθρωπος με τον οποίο μιλάμε για αυτό το θέμα και άρα αναμένουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό την εκλογική διαδικασία», επεσήμανε η καγκελάριος. «Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί γρήγορα και ειρηνικά».

«Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό. «Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς. Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Ρωσία, που χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές των ευρωπαϊκών χωρών ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας, τονίζοντας πως οι πολίτες της Βενεζουέλας και όχι ξένες χώρες θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους. «Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.