Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες βράδυ ότι οι πρώτες ελεύθερες εκλογές που διεξήχθησαν στη Λιβύη εδώ και δεκαετίες αποτελούν «έναν ακόμη σημαντικό σταθμό» στην διαδικασία μετάβασης της χώρας προς την δημοκρατία.

«Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο λαό της Λιβύης για έναν ακόμα σημαντικό σταθμό στην εξαιρετική του μετάβαση προς την δημοκρατία», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Μετά από 40 και πλέον χρόνια στην διάρκεια των οποίων η Λιβύη τελούσε υπό την κυριαρχία ενός δικτάτορα, η ιστορική σημερινή (χθεσινή) ψηφοφορία δείχνει ότι το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λιβυκού λαού», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Περίπου οκτώ μήνες μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης που οδήγησε στην πτώση και στο θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι, περίπου 2,8 εκατ. εκλογείς κλήθηκαν να επιλέξουν τα 200 μέλη της μεταβατικής βουλής.

Το ποσοστό συμμετοχής στην διαδικασία έφθασε το 60%, σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες βράδυ η εκλογική επιτροπή.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την λιβυκή επανάσταση και θα συνεργαστεί «στενά με τη νέα Λιβύη», η οποία «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο». «Ο λιβυκός λαός μπορεί να υπολογίζει στη σταθερή φιλία και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», κατέληξε ο Ομπάμα.

Επίσης για ένα «σημαντικό σταθμό» και για μια «ιστορική στιγμή» στο δρόμο της Λιβύης προς την «απελευθέρωση» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, σημειώνοντας πάντως ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Συγχαίρω τις λιβυκές αρχές για τις ταχείες προετοιμασίες τους, που υποστηρίχθηκαν από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, για την οργάνωση των εκλογών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Βρετανός ΥΠΕΞ. «Είμαι επίσης ικανοποιημένος που, τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες Λίβυοι μπόρεσαν να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που σημειώθηκαν στην ψηφοφορία στη Λιβύη, ο Χέιγκ τα χαρακτήρισε «μεμονωμένα» και «μέρος μιας προσπάθειας μιας μειονότητας να ξαναρχίσει η βία» και να «στερηθούν άλλοι την δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα», την οποία «καταδίκασε».

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Νούρι αλ Άμπαρ απάντησε ότι θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αύριο Δευτέρα, προσθέτοντας ότι «ο πρώτος νικητής είναι ο λαός της Λιβύης».