Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε το Σάββατο τον στρατό για τη «φύλαξη των συνόρων της χώρας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

«Μπράβο στους στρατιώτες μας», είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

«Το Ισραήλ δρα σθεναρά και με αποφασιστικότητα για την προστασία της κυριαρχίας του και την ασφάλεια των πολιτών του», υπογράμμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή», που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών. Σύμφωνα με το στρατό, διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τον συνοριακό φράκτη και να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων 758 από πραγματικά πυρά κατά τις συγκρούσεις. Δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για δυσανάλογη χρήση βίας, καταγγέλλοντας ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια σε διαδηλωτές χωρίς να αποτελούν απειλή, ενώ οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται για τη χρήση πραγματικών πυρών.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε το Σάββατο μέρα εθνικού πένθους επιρρίπτοντας στο Ισραήλ την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τα γεγονότα.