Την ένταξη στο στρατό χιλιάδων πρώην ανταρτών προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες υα πολιτικά κόμματα του Νεπάλ, πρόοδος που χαρακτηρίζεται «ιστορική», πέντε χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16.000 ανθρώπους.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, 6.500 από τους 19.000 πρώην αντάρτες θα ενταχθούν στο στρατό του Νεπάλ. Οι άλλοι θα λάβουν από 500.000 ως 800.000 ρουπίες (4.500 ως 7.400 ευρώ).

Η συμφωνία προβλέπει επίσης να παραδοθούν στο κράτος όλα τα όπλα της μαοϊστικής εξέγερσης, να σχηματιστεί μια «επιτροπή ειρήνης και συμφιλίωσης» μέσα σε διάστημα ενός μήνα και να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους όλα τα εδάφη που είχαν κατασχεθεί από τους μαοϊστές.

Στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «ένα σημαντικό βήμα» και κάλεσε τους ηγέτες του Νεπάλ να βγάλουν οριστικά τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Από το τέλος του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους μαοϊστές αντάρτες και τις ένοπλες δυνάμεις, το 2006, οι μεταρρυθμίσεις προσέκρουαν στο θέμα του αφοπλισμού των πρώην μαοϊστών ανταρτών.

Η στρατιωτική ιεραρχία και το Κόμμα του Κογκρέσου, ο κύριος σχηματισμός της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, αντιτάσσονταν στην επανένταξη των 19.000 πρώην ανταρτών.

Τη συμφωνία απορρίπτει ωστόσο μια ριζοσπαστική ομάδα των μαοϊστών. Ο Ραμ Μπαχαντούρ Τάπα, του Μαοϊστικού Κόμματος, δήλωσε πως «αντιβαίνει στη βούληση του λαού του Νεπάλ».