Η διοργάνωση μιας ημέρας «μπουρκίνι», του μαγιό που καλύπτει το σώμα και φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες, σε ένα ιδιωτικό θαλάσσιο πάρκο στη νότια Γαλλία προκάλεσε σάλο μεταξύ των τοπικών αξιωματούχων, που ζήτησαν την απαγόρευσή της.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από μια οργάνωση μουσουλμάνων γυναικών, που δραστηριοποιείται στις συνοικίες βόρεια της Μασσαλίας που πλήττονται από την φτώχεια. Οι γυναίκες «έκλεισαν» το θαλάσσιο πάρκο Speed Water για την 10η Σεπτεμβρίου, συστήνοντας στους καλεσμένους να «μην προσέλθουν» με μαγιό που αποτελείται από δύο κομμάτια, αλλά με το μαγιό που καλύπτει το γυναικείο σώμα «από το στήθος έως τα γόνατα».

«Το πάρκο επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τα μπουρκίνι/τζιλμπάμπ (τουνίκ)», αναγράφεται στην αφίσα που έχει επίσης αναρτήσει η οργάνωση Smile 13. Στο λογαριασμό της στο Facebook επισημαίνεται ότι αυτή η ένδυση που επιβλήθηκε εξηγείται από την παρουσία «ανδρών ναυαγοσωστών».

«Τα αγοράκια επιτρέπεται να παραστούν έως την ηλικία των 10 ετών», τονίζεται επίσης.

13681071_486708724852506_1750265284125207301_n

36DEA5A000000578-3723423-image-a-92_1470309189545

Ο δήμαρχος του Πεν-Μιραμπό, της πόλης των 20.000 κατοίκων όπου βρίσκεται το θαλάσσιο πάρκο, ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει μια «διαταγή με την οποία θα απαγορεύεται αυτή η δημόσια εκδήλωση καθώς ενδέχεται να προκαλέσει διατάραξη της δημοσίας τάξης».

«Θεωρώ αυτό το γεγονός ως μια πρόκληση την οποία δεν έχουμε ανάγκη υπό το παρόν πλαίσιο. Πρόκειται καθαρά για κοινοτικό διχασμό», δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien/Aujourd’hui en France ο αριστερός δήμαρχος, Μισέλ Αμιέλ, που είναι επίσης γερουσιαστής.

Από την πλευρά της η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Μπουαγιέ, επισήμανε σε μήνυμά της στο Twitter ότι το να «αποδεχθούμε αυτήν την λεγόμενη μόδα, είναι σαν να ανεχόμαστε το διχασμό στην χώρα μας, όμως είναι επιπλέον θέμα αξιοπρέπειας των γυναικών, θέμα σεβασμού των θεμελιωδών μας αρχών».

Σύμφωνα με το δήμαρχο που προέρχεται από το Εθνικό Μέτωπο μιας συνοικίας της Μασσαλίας, τον Στεφάν Ραβιέ, «αυτή η ισλαμική ημέρα δείχνει ότι πέραν από τις διαβεβαιώσεις των μουσουλμανικών αρχών, ένας συγκεκριμένος αριθμός μουσουλμάνων κρατά αποστάσεις εθελουσίως από το δημοκρατικό μας μοντέλο και μπαίνει με τη θέλησή του στο περιθώριο της κοινωνίας μας».

Η επιλογή ένδυσης με ισλαμικά ρούχα δημοσίως είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζουν ευνοϊκά οι Γάλλοι, ενώ στη χώρα απαγορεύεται η μπούρκα στα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η εμφάνιση του «μπουρκίνι» και των χιτζάμπ στις συλλογές διάσημων σχεδιαστών επικρίθηκε σφόδρα από την σοσιαλίστρια υπουργό Δικαιωμάτων των Γυναικών, Λοράν Ροσινιόλ, που έκρινε ότι οι συλλογές αυτές «προωθούν τον περιορισμό του γυναικείου σώματος».