Την έντονη αντίδραση του Βελιγραδίου έχει προκαλέσει η απόφαση της Ουγγαρίας να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία για να αποτρέψει την εισροή παράτυπων μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς σοκαρισμένος από την απόφαση αυτή δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Σερβία δεν θα καταφύγει στην ίδια τακτική απέναντι στους γείτονες, δεν θα απομονωθεί σαν να ζει στο Άουσβιτς».

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), Χανς Φρίντριχ Σόντερ, εκτίμησε ότι «η πρόθεση της Ουγγαρίας να υψώσει φράχτη δεν αποτελεί λύση του μεταναστευτικού προβλήματος».

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι μέσα στο 2015 ζήτησαν άσυλο στη Σερβία 28178 μετανάστες εκ των οποίων οι περισσότεροι κατάγονται από την Συρία. Επισήμανε δε ότι από το 2013 άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, ενώ μέχρι τότε δεν ξεπερνούσαν τους 100 ετησίως.

Οι αντιδράσεις για την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει με φράχτη τη διασυνοριακή γραμμή με τη Σερβία είναι εντονότερες στη Βοϊβοντίνα όπου υπάρχει μεγάλη ουγγρική μειονότητα. Εκφράζονται φόβοι ότι η πολιτική αυτή της Βουδαπέστης θα επηρεάσει αρνητικά και τις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στην περιοχή της Βοϊβοντίνας.

Το κόμμα Λίγκα Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνας (LSV) καταδίκασε την τακτική της ουγγρικής κυβέρνησης παρομοιάζοντας τον φράχτη που θα κατασκευαστεί με εκείνον των στρατοπέδων συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

«Η ξενοφοβία στην Ουγγαρία έκανε μεταστάσεις κατά τρόπο ασύλληπτο για μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ανακοινωθέν του κόμματος.