Οι ψηφοφόροι στη Νιγηρία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, σε μια διαδικασία για την οποία οι διεθνείς παρατηρητές διατυπώνουν την ευχή να αποδειχθεί αξιόπιστη–για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν — ο πρώτος αρχηγός του κράτους προερχόμενος από το Δέλτα του Νίγηρα, όπου βρίσκονται τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας — και ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, πρώην επικεφαλής στρατιωτικής χούντας που έχει τη φήμη σκληρού και πειθαρχημένου πολιτικού και κατάγεται από τον μουσουλμανικό βορρά. Το ύπατο αξίωμα στη χώρα διεκδικούν επίσης ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς Νούχου Ριμπάντου και ο κυβερνήτης της πολιτείας Κάνο, Ιμπραχίμ Σεκαράου, αν και αμφότεροι εκτιμάται ότι έχουν λίγες πιθανότητες να υπερισχύσουν.

Η αφρικανική χώρα, στην οποία ζουν περισσότεροι άνθρωποι από τη Ρωσία, δεν έχει καταφέρει να διοργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αφότου τερματίστηκε η στρατιωτική χούντα το 1999. Ενδεικτικό είναι πως πολλοί από τους συνολικά 150 εκατ. κατοίκους της ελάχιστη εμπιστοσύνη έχουν στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Όμως το γεγονός ότι υπήρξε σχετικά επιτυχημένη η διαδικασία των βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε αξιόπιστη από τους παρατηρητές παρά ορισμένα κρούσματα βίας, αναπτέρωσε τις ελπίδες αρκετών.

Στην προεκλογική εκστρατεία αποφεύχθηκαν οι εμπρηστικές τοποθετήσεις, καθησυχάζοντας φόβους που διατυπώνονταν περί συνδαύλισης της υποφώσκουσας σύγκρουσης ανάμεσα στους χριστιανούς του νότου, που εκπροσωπεί ο Τζόναθαν, και τους μουσουλμάνους του βορρά, εξ ονόματος των οποίων μιλά ο Μπουχάρι.

«Αν η Νιγηρία τα καταφέρει, αυτό θα έχει θετικές συνέπειες για την υπόλοιπη ήπειρο και θα δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Αφρική είναι ικανή να διαχειρίζεται τις εκλογικές διαδικασίες», σχολίασε ο Τζον Κουφούρ, πρώην πρόεδρος της Γκάνας κι επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών της Αφρικανικής Ένωσης. «Εάν αποτύχει, αυτό θα έχει αρνητική επιρροή στην ήπειρο. . . και βαριές συνέπειες», πρόσθεσε.

Τον Τζόναθαν στηρίζει ο πανίσχυρος μηχανισμός του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1999. Αλλά τον απερχόμενο πρόεδρο απεχθάνονται πολλοί στο βορρά. Τον κατηγορούν πως προσπαθεί να παραβιάσει τη συμφωνημένη εναλλαγή προέδρων από το βορρά και το νότο και να υφαρπάξει το ανώτατο αξίωμα στη χώρα για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο Τζόναθαν κληρονόμησε το αξίωμα όταν ο προκάτοχός του Ουμάρου Γιαρ’Αντούα απεβίωσε, το τελευταίο έτος της πρώτης του θητείας, διακόπτοντας την εναλλαγή.

Ο Μπουχάρι, ευσεβής μουσουλμάνος, γνωστός διότι έχει κηρύξει «πόλεμο κατά της απειθαρχίας», ελπίζει να εκμεταλλευτεί τα αισθήματα αποστροφής για τον Τζόναθαν.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τεθεί σε επιφυλακή καθώς η σημασία των προεδρικών εκλογών θεωρείται πολύ μεγαλύτερη από αυτή των βουλευτικών εκλογών πριν από μια εβδομάδα. Τα χερσαία σύνορα έκλεισαν χθες ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.