Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έκρινε σήμερα σε συνέντευξή της στο κανάλι CBS ότι τα κράτη του Κόλπου βρίσκονται «σε κακό δρόμο» μετά την αποστολή ένοπλων δυνάμεων στο Μπαχρέιν για να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της εξέγερσης.

Οι χώρες αυτές «απέστειλαν δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση του Μπαχρέιν. Βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Δεν μπορεί να απαντηθεί με μέτρα ασφαλείας» το κύμα αυτό της αμφισβήτησης, τόνισε η κ. Κλίντον από το Κάιρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Και χθες η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για πολιτική διαπραγματευτική λύση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο μικρό αυτό βασίλειο του Κόλπου, στενού σύμμαχου των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου αλλά και το Ομάν, το Κατάρ το Κουβέιτ απέστειλαν τη Δευτέρα δυνάμεις τους στο Μπαχρέιν απαντώντας σύμφωνα με το Ριάντ «στο αίτημα υποστήριξης» των αρχών του βασιλείου που κυβερνάται από τη σουνιτική δυναστεία των Αλ Χαλίφα.

Οι δυνάμεις της τάξης του Μπαχρέιν ελέγχουν από σήμερα το κέντρο της πρωτεύουσας Μανάμα μετά από ένα μήνα έντονων διαδηλώσεων και αιματηρών συγκρούσεων κατά σιιτών διαδηλωτών.

Σήμερα η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε επίσης σε επισημάνσεις της για τη Λιβύη στην ίδια συνέντευξη, ότι είναι «επείγον» να ενεργήσει η διεθνής κοινότητα έναντι της προέλασης των δυνάμεων του Καντάφι κατά της λιβυκής αντιπολίτευσης.

«Ο χρόνος που περνά είναι σε βάρος μας. Είναι επείγον» είπε και πρόσθεσε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μελετούν πολλές λύσεις.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις που μελετώνται. Υπάρχει η ζώνη εναέριου αποκλεισμού αλλά και άλλες λύσεις για την προστασία των Λίβυων πολιτών κατά του ηγέτη τους που φαίνεται αποφασισμένος να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορεί», τόνισε η κ. Κλίντον.

Ωστόσο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει απόφαση για τη Λιβύη το αργότερα μέχρι αύριο Πέμπτη.

«Ενεργούμε όσο πιο σύντομα γίνεται και φαίνεται ότι θα αποφασιστεί όχι μόνο η επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού αλλά και άλλες λύσεις, που θα ληφθούν το αργότερο μέχρι αύριο» κατέληξε η κ. Κλίντον.