Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και σημείωσε ότι οι συνομιλίες αυτές δε χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

«Δεν προσεκλήθην να μετάσχω στις διαπραγματεύσεις αυτές, σε αυτόν το διάλογο, αλλά παρακολουθώ αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στις συνομιλίες σε αυτές μετείχε επίσης εκπρόσωπος του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Ο Ελ Μπαραντέι κατήγγειλε επίσης «έλλειψη διαφάνειας» στη διαδικασία αυτή. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιός μιλάει σε ποιόν προς το παρόν. Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, από το στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε.

«Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι’ αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης», προσέθεσε ο Ελ Μπαραντέι.

Ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης αιγύπτιος πολιτικός επέκρινε επίσης σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τη μεγάλη σύγχυση που δημιουργήθηκε χθες από τις δηλώσεις του απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αίγυπτο Φρανκ Ουάισνερ, από τις οποίες πήρε αμέσως αποστάσεις η αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι λυπάται «για τη διγλωσσία. Οι ΗΠΑ είχαν πει σαφέστατα ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να φύγει», υπενθύμισε. Μετά ο Φρανκ Ουάισνερ δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να μείνει και αυτό δημιούργησε μεγάλη σύγχυση, μεγάλη απογοήτευση», σχολίασε.