Η νοτιοανατολική Ασία, περιοχή που πλήττεται από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και έχει ελλειμματικό σύστημα υγειονομικής εποπτείας, αντιμετωπίζει την εμφάνιση νέων ασθενειών, ορισμένες από τις οποίες μπορούν να μεταβληθούν σε πανδημία, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται στην Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές της ιατρικής επιθεώρησης the Lancet, η κρίση του Οξέος και Σοβαρού Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), που ξεκίνησε από την Ασία και σκότωσε 800 ανθρώπους ανά τον κόσμο το 2003 και στη συνέχεια η γρίπη των πτηνών, εντείνουν τις ανησυχίες για την πιθανότητα εμφάνισης νέων επιδημιών με σημείο εκκίνησης την περιοχή αυτή.

Πολλοί παράγοντες ευνοούν την εμφάνιση των ασθενειών: αύξηση του πληθυσμού, κινητικότητα, αστικοποίηση, περιβαλλοντικές μεταβολές, εντατικοποίηση των καλλιεργειών και της εκτροφής ζώων, αποψίλωση των δασικών εκτάσεων.

Το πιο σημαντικό όπλο για τη δημόσια υγεία είναι η παρακολούθηση σύμφωνα με τους ερευνητές θεωρώντας ότι το επίπεδο προετοιμασίας των δέκα ενδιαφερόμενων χωρών (Ινδονησία, Βιετνάμ, Λάος, Μπρουνέι, Μαλαισία, Βιρμανία, Σιγκαπούρη, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες) πρέπει να βελτιωθεί, μαζί με το επίπεδο της ενημέρωσης.