«Η Μπάρμπι πάει διάστημα» είναι μια ιστορία που άρχισε το 1965, όταν έκανε το ντεμπούτο της η Miss Astronaut. Για την ακρίβεια, η πρώτη διαστημική Μπάρμπι ήταν στην πραγματικότητα μια στολή αστροναύτη για να φορούν οι ήδη υπάρχουσες κούκλες και παρουσιάστηκε δύο μόλις χρόνια μετά την πρώτη γυναίκα στο διάστημα, τη Valentina Tereshkova.

Τώρα, έπειτα από σχεδόν 70 χρόνια, η ίδια η κούκλα Μπάρμπι εξερευνά το διάστημα με την πλαστική οντότητά της· στο National Air and Space Museum του Smithsonian εκτίθενται δύο Μπάρμπι που όντως ταξίδεψαν στο διάστημα με την αποστολή Mission DreamStar, συνεργασία της Mattel με τη NASA για να προσελκύσουν την προσοχή κοριτσιών στο STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Οι Μπάρμπι έπρεπε να προετοιμαστούν για να ταξιδέψουν στο διάστημα: έντυσαν κάθε μία από τις δύο κούκλες με στολή κοσμοναύτη εμπνευσμένη από το στυλ του Σογιούζ, χωρίς αξεσουάρ. Τα μαλλιά κομμένα κοντά και κολλημένα στο κεφάλι. Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι κούκλες εξερεύνησαν τον κήπο «Veggie» (μποστάνι για καλλιέργεια λαχανικών στο Διάστημα), τον Minus Eighty-Degree Laboratory Freezer (πειραματικό ευρωπαϊκό καταψύκτη για τον Σταθμό) και την άκατο Cupola Observational Module. Μετά από μήνες σε τροχιά γύρω από τη Γη το 2022, επέστρεψαν στον γήινο (πλαστικό) παράδεισό τους (https://www.instagram.com/p/Cu22YRMLkGf/).

Τώρα, οι δύο αστροναύτες εκτίθενται μαζί με το κοστούμι Miss Astronaut του 1965 και άλλες δύο Μπάρμπι του διαστήματος· από όλες, αυτή που ίσως ξεχωρίζει είναι η Μπάρμπι-αστροναύτης της δεκαετίας του 1980 που μοιάζει έτοιμη να πάει από το κλαμπ στο Διάστημα.