Ένα μαλακό και εύκαμπτο ρομπότ, που μπορεί να έρπει με κυματοειδή κίνηση, να ζουλάει τον εαυτό του για να μικρύνει και έτσι να τρυπώνει κάτω από εμπόδια ή μέσα από σχισμές, σε μέρη που δεν μπορεί να πάει ένα παραδοσιακό μεταλλικό ρομπότ, δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές.

Η ιδέα για το ασυνήθιστο ρομπότ προέρχεται από τα θαλάσσια πλάσματα όπως οι αστερίες και τα καλαμάρια ή τα σκουλήκια. Τα συμβατικά ρομπότ μπορούν πια, μεταξύ άλλων, να χορεύουν, να ανεβαίνουν σκάλες ή να παίζουν βιολί, όμως συνήθως παραμένουν ασταθή σε ανώμαλες επιφάνειες και δύσκολα μπορούν να τα βγάλουν πέρα με δύσκολα εμπόδια στο δρόμο τους.

Το νέο ρομπότ κατασκευάσθηκε αποκλειστικά από μαλακά και εύκαμπτα υλικά (τα λεγόμενα «ελαστομερή») και, μιμούμενο κατά κάποιο τρόπο τα πλάσματα του βυθού που δεν έχουν σκληρό σκελετό, κινείται με συμπιεσμένο αέρα. , Μια σειρά από μικρούς θαλάμους στο εσωτερικό του «σκελετού» και των τεσσάρων ποδιών του φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν σαν μπαλόνια. Έτσι, το ρομπότ είναι σε θέση να πραγματοποιεί ένα είδος «ρευστής» κίνησης και να ξεγλιστράει πάνω, κάτω ή δίπλα από εμπόδια, τα οποία θα είχαν «φρενάρει» τα μεταλλικά άκαμπτα ρομπότ.

Το ρομπότ, μήκους μόλις 18 εκατοστών είναι πιο ανθεκτικό, σε σχέση με τα μεταλλικά ρομπότ, σε ατυχήματα, όπως πτώσεις από βράχους ή κλωτσιές από τρίτους (π.χ. ζώα). Από την άλλη, όμως, το ελαστομερές «δέρμα» του είναι πιο ευάλωτο σε τρυπήματα και εκδορές (π.χ. από μυτερά αντικείμενα, σπασμένα γυαλιά κ.α.) σε σχέση με τα πιο «σκληρόπετσα» μεταλλικά ρομπότ.