Με τα ρεπορτάζ του διεθνή Τύπου τους τελευταίους μήνες να παρουσιάζουν την UEFA σαν υποστηρικτή της κοινής υποψηφιότητας Ισπανίας και Πορτογαλίας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2030, η Conmebol, δηλαδή η αντίστοιχη UEFA της Νότιας Αμερικής, ζητάει τη στήριξη της FIFA για τη δική της υποψηφιότητα.

Το 2030 θα συμπληρωθεί ένας αιώνας από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο είχε διεξαχθεί στην Ουρουγουάη, οπότε για τους λατινοαμερικάνους το Μουντιάλ 2030 είναι ξεχωριστό. Κάτι που γίνεται σαφές και από όσα είπε ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες, ο πρόεδρος της Conmebol, ζητώντας από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να στηρίξει την κοινή υποψηφιότητα των Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Παραγουάη.

«Πρέπει το Μουντιάλ να επιστρέψει στις ρίζες του, πρέπει να τιμήσει τη μνήμη των πρωτοπόρων. Η FIFA είναι αυτό που είναι σήμερα, χάρη σε αυτό που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια, γενικά στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στην Ουρουγουάη. Σήμερα, με την κοινή υποψηφιότητα, έχουμε ευκαιρία να φέρουμε το Κύπελλο σπίτι», είπε αρχικά ο Ντομίνγκες και συνέχισε.

«Θα γίνουν πολλά Μουντιάλ. Αλλά το 2030 είναι ξεχωριστό, γιατί γίνεται 100 ετών. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ευθύνη της FIFA για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας. Προετοιμαζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί και πιστεύουμε ότι πρέπει να τιμήσουμε τη μνήμη και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, γιατί όλα ξεκίνησαν στο Μοντεβιδέο.

Όταν παιζόταν με δερμάτινη μπάλα, με μετακινήσεις με πλοίο, δεν φαντάζονταν κανείς ποτέ πώς θα γινόταν το Μουντιάλ σήμερα. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Η Conmebol πιστεύει ότι η FIFA έχει την υποχρέωση να τιμήσει αυτή τη μνήμη».