Ο άνθρωπος που αναμόρφωσε τη Βιγιαρεάλ επιλέχθηκε για τον πάγκο της Βαλένθια του 2017 και το ξεκίνημά του ήταν εκπληκτικό. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε με έξι σερί νίκες και μια ισοπαλία στο Μπερναμπέου, κάτι που είχε να συμβεί 70 χρόνια στο Μεστάγια. Ταίριαξε απόλυτα με τον αθλητικό διευθυντή Ματέου Αλεμάνι και το αφεντικό από τη Σιγκαπούρη τους έδωσε το χώρο και το χρόνο να δουλέψουν. Η Βαλένθια μεταμορφώθηκε. Επιτέλους είχε ξανά πλάνο, έκανε μεταγραφικές κινήσεις που ταίριαζαν σε αυτό και ο Μαρθελίνο με τους συνεργάτες του δημιούργησαν ένα σύνολο με εξαιρετική φυσική κατάσταση, ρυθμό και δημιουργία. Το σύνολο αυτό τερμάτισε τέταρτο, βγήκε στο Champions League φέρνοντας σημαντικά έσοδα στην ομάδα και η εξέλιξή του συνεχίστηκε πέρυσι.

Οι πωλήσεις τον Κανσέλο, Μαξίμοβιτς και Μοντόγια έφεραν επιπλέον χρήματα και οι «Νυχτερίδες» άνοιξαν το πορτοφόλι τους για να επενδύσουν στο ταλέντο του Γκουέντες, στην εμπειρία του Γκαμεϊρό (σκόραρε και στον τελικό του Copa del Rey), να χτίσουν την άμυνα με τον Ντιακαμπί, τον ενδεκαδάτο Βας και τον πάντα χρήσιμο Κοντογκμπιά. Παιδιά από τα σπλάχνα της ομάδας, όπως ο Σολέρ και ο Φεράν Τόρες βγήκαν στο προσκήνιο, ο Παρέχο έδειχνε πιο ώριμος από ποτέ, ενώ ο Σάντι Μίνα είχε περισσότερα γκολ από κάθε άλλο επιθετικό του κλαμπ. Η μαγιά έδειχνε εξαιρετική. Η Βαλένθια κατάφερε με τρεις σερί νίκες στο φινάλε να περάσει την έκπληξη της χρονιάς Χετάφε και να κλειδώσει για δεύτερη σεζόν τετράδα, ενώ σήκωσε και κούπα. Κόντρα σε κάθε προγνωστικό επικράτησε 2-1 της Μπάρτσα στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» και θυμήθηκε ξανά πώς είναι να κάνεις γύρο θριάμβου. Έπειτα από μια εξαιρετική διετία και ένα πρότζεκτ που ένωσε ξανά τον κόσμο, θα περίμενε κανείς συνέχεια στην εξέλιξη. Ο Πίτερ Λιμ όμως σκεφτόταν αλλιώς.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν το COPE αποκάλυψε την είδηση ότι ο Αστουριανός προπονητής «τελειώνει», ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα. Ο δίαυλος ανάμεσα στη Βαλένθια και την Σιγκαπούρη είχε διακοπεί εδώ και καιρό. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει η Vanguardia, οι σχέσεις τους δεν ήταν ποτέ καλές. Ο Μαρθελίνο χρειάστηκε να ταξιδέψει δύο φορές μέσα στο 2019 στη Σιγκαπούρη για να πάρει διαβεβαιώσεις ότι η δουλειά του θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδια. Σύμφωνα με τη Marca, η οριστική απόφαση για αλλαγή στην τεχνική ηγεσία λήφθηκε πριν από 15 μέρες, με τον Πίτερ Λιμ να μην συγχωρεί κάποιες από τις δημόσιες «αιχμές» του προπονητή προς τη διοίκηση. Ο Μαρθελίνο ήταν πάντοτε έτσι. Δεν μασάει τα λόγια του και ο λόγος που είχε αποχωρήσει από την Βιγιαρεάλ ήταν η ρήξη του με τον πρόεδρο. Ατάκες όπως «βλέπουμε τις επενδύσεις της Σεβίλλης και της Μπέτις», «αν φύγει ο Ροντρίγκο τότε οι στόχοι μας πρέπει να αλλάξουν», δεν άρεσαν στη διοίκηση.

Η φθορά και οι λόγοι που έκαναν νευρικό τον Μαρθελίνο ξεκίνησαν νωρίτερα το καλοκαίρι, όταν ο Πίτερ Λιμ αποφάσισε να αλλάξει προσέγγιση και να εμπλακεί στον σχεδιασμό. Σύμφωνα με την El Pais, πίεσε για να περάσει πελάτες του φίλου του Ζόρζε Μέντες. Ονόματα όπως ο Νίκολας Οταμέντι, ο Ραδαμέλ Φαλκάο και ο Ναμπίλ Φεκίρ, την ώρα που το ποδοσφαιρικό τμήμα ζητούσε τον Μάξι Γκόμες, τον Ντενίς Σουάρες, τον Εουγκένιο Μπότας και τον Ραφίνια. Πέραν του πρώτου, η Βαλένθια δεν απέκτησε κανέναν άλλον. Και οι άνθρωποι του ποδοσφαιρικού συλλόγου έβλεπαν απογοητευμένοι το πλάνο τους σε κίνδυνο από τις σχέσεις με τους μεγαλοατζέντηδες. Στύλωσαν τα πόδια, αλλά ήξεραν πως κάποια στιγμή η πίεση θα κλιμακωθεί.

Η κόντρα έφτασε σε τέτοιο σημείο που ο Λιμ αποφάσισε να απομακρύνει τον αθλητικό διευθυντή στις 29 Ιουλίου. Ο Μαρθελίνο απείλησε με παραίτηση πριν την παρουσίαση της φετινής ομάδας, ενώ τόσο ο Αλεμάνι όσο και ο προπονητής είχαν τη στήριξη τον αποδυτηρίων. Ο μεγαλομέτοχος έκανε πίσω, όμως ήταν ξεκάθαρο πως το γυαλί είχε σπάσει και ότι οι δύο ποδοσφαιράνθρωποι δεν είχαν πια το πρότζεκτ στα χέρια τους. Η κορύφωση ήρθε με την συμφωνία για την πώληση του Ροντρίγο Μορένο στην Ατλέτικο, έναντι 60 εκατομμυρίων, προς απογοήτευση του προπονητή, ο οποίος θεωρούσε πως η ομάδα του θα ήταν διαφορετική χωρίς εκείνον. Μια κίνηση που ενορχηστρώθηκε από τον Μέντες και αποτέλεσε μέρος του μεταγραφικού ντόμινο που περιελάμβανε επίσης τη φυγή του Αντρέ Σίλβα από τη Μίλαν, την πώληση του Κορέα στους Ροσονέρι και το άδειασμα μιας θέσης για τον Μορένο. Το ντόμινο όμως κάπου σκάλωσε.

Ο Ροντρίγκο είχε αποχαιρετήσει τους συμπαίκτες του, είχε επιστρέψει το αυτοκίνητο, είχε περάσει ιατρικά και περίμενε να ανακοινωθεί, για να επιστρέψει απογοητευμένος. Όταν έγινε γνωστό ότι ο κολλητός ατζέντης του Λιμ ουσιαστικά έκανε κουμάντο και προκάλεσε… χάος στα αποδυτήρια, το ποτήρι ξεχείλισε. Ο Μαρθελίνο ξεκίνησε να μιλά ανοιχτά. Και όταν ο ισχυρός άνδρας του έκοψε τον Ραφίνια, οι ειρωνείες έγιναν πιο έντονες. «Ο σύλλογος με ενημέρωσε ότι ο Ραφίνια δεν θα έρθει. Το ρόστερ θα παραμείνει λίγο λειψό…», είπε χαρακτηριστικά. Κι έτσι, πριν τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα και με την Τσέλσι για το Champions League, ο Πίτερ Λιμ προχώρησε στην απόλυση, με τον Αλμπέρτ Θελάδες να αναλαμβάνει νέος προπονητής. Ο Ματέου Αλεμάνι είναι πολύ πιθανό να τον ακολουθήσει, αν και έχει συμβόλαιο με ρήτρα. Και κάπως έτσι το δίδυμο που έχτισε τα πάντα την τελευταία διετία, πλέον δεν υπάρχει. «Έμαθα από έναν δημοσιογράφο ότι με απέλυσαν», είπε στους παίκτες του ο Μαρθελίνο πριν το συναισθηματικό «αντίο».

Ο αντίκτυπος σε αγωνιστικό επίπεδο θα κρίνει την ορθότητα της αντικατάστασης, καθώς φέτος η Βαλένθια μετρά μια νίκη, μια ισοπαλία και μια ήττα.  Όμως η δουλειά του δεν μπορεί να κριθεί από τρία παιχνίδια στο ξεκίνημα της σεζόν, πόσω μάλλον από τη στιγμή που το καλοκαίρι δεν έγιναν οι κινήσεις που ο ίδιος ήθελε. Σε κάθε περίπτωση, το αφεντικό από τη Σιγκαπούρη θα έχει (ή και δύο) εμπόδιο λιγότερο για τα deals με τον Μέντες, παρασυρόμενος από μια λογική που χαλάει συχνά το μυαλό αρκετών ιδιοκτητών: Αυτή των μεγαλοατζέντηδων. Και συχνά, με θύμα το ίδιο το ποδόσφαιρο…

Πηγή: gazzetta.gr