Άνοιξε η αυλαία σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις υπερκοστολογήσεις ιατρικού υλικού που φέρεται να έκανε η εταιρία De Puy, θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson.

Εκπρόσωποι 114 δημοσίων νοσοκομείων της χώρας δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των κατηγορουμένων καθώς, από το 2000 μέχρι και το 2006, φέρονται να υπέστησαν ζημία που αγγίζει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Η δίκη ξεκίνησε για να διακοπεί για τις 26 Μαΐου 2017 προκειμένου να συνεχιστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας λόγω του μεγάλου όγκου παραγόντων της δίκης.

Συνολικά 24 άτομα γιατροί, αλλά και στελέχη της βρετανικής εταιρείας, η οποία προμήθευε ορθοπεδικό υλικό σε νοσοκομεία της χώρας, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για υπερκοστολογίσεις αλλά και μίζες που, σύμφωνα με την κατηγορία, έφτασαν στα χέρια γιατρών αλλά και υπαλλήλων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η  υπερκοστολόγηση των υλικών υπολογίζεται περίπου  στο 35%, σε μηχανήματα που προμηθεύονταν σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, για να το πετύχει το σχέδιο -κατά την κατηγορία- η εταιρία φέρεται να δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς έναντι «δώρων» όπως ακριβά ταξίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την έναρξη της δίκης για την υπόθεση στην Αθήνα, στα τέλη Μαρτίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων  Θεσσαλονίκης καταδίκασε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς σε ποινές  κάθειρξης από 11 έως 14 έτη για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Η υπόθεση για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους είχε διαχωριστεί. Οι τρεις γιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.