Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία αλλά και τις φωτογραφίες του 30χρονου που κατηγορείται ότι εξαπατούσε ηλικιωμένους στην Αττική.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες τα τα στοιχεία του 30χρονου.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι 25-12-2019, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων από την εγκληματική του δράση, τη διευκόλυνση της διερεύνησης της συμμετοχής του και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό των προαναφερόμενων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 22940-29415 του Τμήματος Ασφάλειας Ραφήνας – Πικερμίου και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Πώς εξαπατούσε ηλικιωμένους

Πριν από λίγες μέρες, συνελήφθη στις Αχαρνές ο 30χρονος, που, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν αρχηγικό μέλος σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους. Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί 26 περιπτώσεις εξαπάτησης στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας – Πικερμίου, στο πλαίσιο διενέργειας έρευνας για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών σπείρας, που εξαπατούσαν ηλικιωμένους τόσο στην περιοχή της Ραφήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εντόπισαν τον 30χρονο σε χώρο στάθμευσης καταστήματος στις Αχαρνές, ο οποίος αντιστάθηκε και προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη. Νωρίτερα, ο δράστης είχε επιχειρήσει να εξαπατήσει ηλικιωμένο στο Μαρούσι.

Σε βάρος του, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας, της κακουργηματικής απάτης και της βίας κατά υπάλληλων. Ως προς τον τρόπο δράσης της σπείρας, ο 30χρονος είχε εμφανή ρόλο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν κυρίως «ως τσιλιαδόροι».

Τα θύματα που επέλεγαν οι δράστες ήταν κυρίως γυναίκες, τις οποίες προσέγγιζαν είτε έξωθεν της κατοικίας τους είτε στο δρόμο, αφού προηγουμένως είχαν συλλέξει πληροφορίες για αυτές ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Στη συνέχεια, παριστάνοντας τους λογιστές ή τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων, απεσταλμένοι οικείων τους προσώπων, έπειθαν τα θύματα ότι δικαιούνται επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών από την Εφορία, με την προϋπόθεση να τους καταβάλουν άμεσα χρηματικό ποσό για την πληρωμή υποτιθέμενων παραβόλων.

Σημειώνεται, ότι στις περιπτώσεις που εντόπιζαν τον ηλικιωμένο στον δρόμο, τον μετέφεραν με αυτοκίνητο, στην οικία του, προκειμένου να τους παραδώσει τα απαιτούμενα χρήματα ή κοσμήματα.

Χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας που ακολουθούσαν ήταν το γεγονός ότι στα θύματα εμφανιζόταν πάντα ο 30χρονος, ο οποίος μεριμνούσε για το άψογο της εμφάνισής του, διέθετε ευφράδεια λόγου και μιλούσε ακατάπαυστα, προκειμένου το υποψήφιο θύμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του.

Εκτιμάται ότι οι δράστες αποκόμισαν το χρηματικό ποσό των 141.590 ευρώ.