Παρατυπίες και παραλείψεις διαπιστώνει το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στη Θεσσαλονίκη, μετά τις καταγγελίες για προσπάθεια απόκρυψης θανάτου νεαρού τρόφιμου σε δομή για ΑμΕΑ. Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μετά τον θάνατο του νεαρού τρόφιμου, με τους γονείς του αδικοχαμένου παιδιού να ζητούν τη βελτίωση των συνθηκών έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλο θύμα αυτής της ζοφερής κατάστασης.

Το ΔΣ του ιδρύματος μετά τον σάλο που προκλήθηκε παραιτήθηκε ενώ το πόρισμα μεταξύ άλλων διαπιστώνει ελλείψεις σε προσωπικό, σε εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και στην ύπαρξη ενός χώρου απομόνωσης ο οποίος όμως δεν προβλέπεται από τις διατάξεις, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Η Ολυμπία Κόρδα, Πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί επειδή ο περιθαλπτομενος έπαιζε με το…, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».

Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ανέφερε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά τη σωρεία καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης, σε ελέγχους σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής, θα προχωρήσει η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας).

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με έναυσμα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε προνοιακές δομές Φιλοξενίας ανηλίκων και κατόπιν σχεδιασμού βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης, η ΕΑΔ πρόκειται να διενεργήσει ελέγχους σε έξι (6) μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής. Το αντικείμενο του ελέγχου, επικεντρώνεται στην εξέταση προσώπων, τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή βαριάς παραμέλησης των φιλοξενουμένων, τις ενέργειες διαχείρισης αυτών από τις διοικήσεις τους και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρερχομένων υπηρεσιών των ελεγχόμενων φορέων.»