Μπορεί στην προσεχή δεκαετία η γονιδιακή θεραπεία να δώσει τη δυνατότητα για την εξάλειψη της μεσογειακής αναιμίας, προς το παρόν όμως για την αντιμετώπιση της νόσου, η χώρα μας έχει ανάγκη από μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών αιμοδοτών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την αυριανή συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στις 9 το βράδυ, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση του Συνδέσμου Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής».

Ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε ότι από σήμερα γίνεται μέλος του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής», προκειμένου να υποστηρίξει τα άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε πριν δύο χρόνια, το 70% των Ελλήνων δεν έχουν δώσει ποτέ αίμα. «Στην Ελλάδα κάθε χρόνο υπάρχει ανάγκη για 600.000 μονάδες αίματος εκ των οποίων οι 120.000 καλύπτουν τις ανάγκες των 3000 πασχόντων από μεσογειακή αναιμία. Κάθε άτομο που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, χρειάζεται 4 μονάδες αίματος κάθε μήνα. Στη χώρα μας οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται σε ποσοστό 40-45% από εθελοντές και το υπόλοιπο από συγγενείς και φίλους οι οποίοι δεν είναι τακτικοί αιμοδότες. Γι αυτό και είναι αναγκαία η προώθηση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας», ανέφερε ο γραμματέας του Συνδέσμου «Πηγή Ζωής», αιματολόγος, Βασίλης Περηφάνης.

DVD για την καλλιέργεια συνείδησης αιμοδοσίας στα παιδιά

Έγκριση από το υπουργείο Παιδείας ,προκειμένου να διανεμηθεί στα σχολεία ένα γαλλικό εκπαιδευτικό DVD που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αιμοδοσίας, περιμένει η «Πηγή Ζωής», όπως ανέφερε η πρόεδρός της, Ηλέκτρα Γραμματικοπούλου. Μέσα από το παιχνίδι με την ιστορία ενός παιδιού που πάσχει από λευχαιμία και έχει ανάγκη από αίμα, το οποίο περιέχει το DVD, οι μαθητές παίρνουν το μήνυμα της αναγκαιότητας της αιμοδοσίας.

Παράλληλα, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και βιβλία που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να καλλιεργηθεί η συνείδηση της αιμοδοσίας. «Στόχος είναι όταν τα παιδί γίνει 18 ετών να θέλει συνειδητά να γίνει αιμοδότης και να σηματοδοτήσει την ενηλικίωσή του με μία αιμοδοσία», ανέφερε η κ. Γραμματικοπούλου.